Υπ. Υγείας: 35 παρεμβάσεις για ολοκληρωμένα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Υπ. Υγείας: 35 παρεμβάσεις για ολοκληρωμένα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, καθώς, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αξιολογεί την παρούσα κατάσταση και έχει καταλήξει σε 35 συγκεκριμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο ολοκληρωμένα δίκτυα ΠΦΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

«Αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τις νέες τάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για τη νέα δημόσια υγεία, όπου η πρόληψη συναντά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παρέχεται ένα πλέγμα υπηρεσιών υγείας ολοκληρωμένο προς όλους τους πολίτες», είπε ο υφυπουργός.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΤΟΜΥ θα ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας, υπηρετώντας συγκεκριμένους ρόλους και σκοπούς, αποτελώντας «τον επιχειρησιακό βραχίονα ενός κέντρου υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε την παροχή υπηρεσιών προνοσοκομειακής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη».

Προσέθεσε ότι το υγειονομικό προσωπικό, του οποίου αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το υπόλοιπο προσωπικό των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε, είπε ο υφυπουργός, αυτό που ξεκίνησε το 2012 με την ενσωμάτωση των πρώην δομών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ «και σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», «για μια ισχυρή ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και θα το κάνουμε αυτό πάλι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών ΠΦΥ και ήδη, όπως είπε, έχουν νομοθετηθεί από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και λειτουργούν, «τόσο οι κατ' οίκον επισκέψεις, η τηλεσυμβουλευτική όσο και όλη η άυλη συνταγογράφηση για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Και βεβαίως, προχωρούμε ακόμα παραπέρα με τη διαχείριση των χρονίως πασχόντων ασθενών».