Ύφεση ρεκόρ της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 9,9% το 2020

Ύφεση ρεκόρ της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 9,9% το 2020

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 9,9% για το σύνολο του 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε δραστικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, στο τελευταίο τρίμηνο 2020 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών του ΗΒ, παρά το γεγονός ότι η χώρα επέβαλε εκ νέου εθνικά μέτρα lockdown σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Σε επίπεδο έτους, η ύφεση 9,9% που καταγράφηκε είναι διπλάσια από εκείνη το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη εποχή από όταν τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Παράλληλα, ξεπέρασε σημαντικά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν να κυμανθεί στο 8%, αν και για το τελευταίο τρίμηνο εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% αντί του 1% που κατέγραψε τελικά.

Η εν λόγω ανάπτυξη 1% πάντως, έρχεται έπειτα από την αναθεωρημένη ανάκαμψη της τάξεως του 16,1% το τρίτο τρίμηνο, όταν μειώθηκαν οι κοινωνικοί, ταξιδιωτικοί και επιχειρηματικοί περιορισμοί.

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει περισσότερα από 4 εκατομμύρια περιστατικά με 115.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί από νέες και πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού τους τελευταίους μήνες.

Η Αγγλία παραμένει σε εθνικό lockdown χωρίς ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης των μέτρων. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ,Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.