Ύφεση λόγω της πανδημίας προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ύφεση λόγω της πανδημίας προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» που θα πιθανώς θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες.

«Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn.

Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται πως χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

«Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να σταματάει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκεοργκιεβα.

«Είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για τη στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας καθώς και τα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας: «Θα χρειαστούν περισσότερα, ειδικά στο χρηματοδοτικό μέτωπο».

Η ίδια προσέθεσε ότι το ΔΝΤ  θα ενεργοποιήσει μία μαζική χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι περίπου 80 χώρες έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του.