Τζανάκης: Εμβολιασμός στους νέους, ειδικά με υποκείμενα νοσήματα

Τζανάκης: Εμβολιασμός στους νέους, ειδικά με υποκείμενα νοσήματα

Έκκληση να εμβολιστούν οι νέοι, με προτεραιότητα όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι μισοί από τους νέους είναι φορείς χωρίς ουσιώδη υποκείμενα νοσήματα, τα οποία τόνισε ότι, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τους προκαλούσαν απώλεια ζωής τα επόμενα 20, 30, 40 χρόνια.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε ακόμα σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη, σύμφωνα με την οποία, αυτοί οι οποίοι είναι ο σκληρός πυρήνας των ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από πολλά  νοσήματα, οι οποίοι φοβούνται ότι, λόγω της πολυνοσηρότητας που έχουν και των πολλών προβλημάτων, θα πάθουν κάτι.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν εντελώς αντίθετα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Τζανάκης είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί μια σχετική αυξητική τάση του 10%, περίπου 150 με 200 κρούσματα επιπλέον, χωρίς να έχουμε ακόμα αποτύπωμα ιδιαίτερο τουλάχιστον στους θανάτους. 

«Καμιά φορά μπορεί ο ιός να κάνει σκαμπανεβάσματα σε αυτό το σημείο θα περιμένουμε να δούμε πότε θα ενσωματωθεί και το αποτύπωμα της νέας κινητικότητας, ιδιαίτερα στην ψυχαγωγία», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αποτύπωμα αυτό.

«Το θέμα είναι πόσο καλά εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε αυτού του είδους τη δομημένη κινητικότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», συμπλήρωσε.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο κατά της γρίπης.