7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Τζ. Μπάιντεν: Το υπουργικό συμβούλιο που αντικατοπτρίζει την Αμερική

Τζ. Μπάιντεν: Το υπουργικό συμβούλιο που αντικατοπτρίζει την Αμερική

Ο Aμερικανός πρόεδρος προήδρευσε της πρώτης σύσκεψης του Υπουργικού του Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι κράτησε την προεκλογική του υπόσχεση για ίση εκπροσώπηση όλων των φυλετικών μειονοτήτων, αλλά και για σημαντική παρουσία των γυναικών στην κυβέρνησή του. 

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Μπάιντεν χαιρέτησε την αξιοσημείωτη και πρωτοφανή ποικιλομορφία του υπουργικού του συμβουλίου λέγοντας ότι «Μοιάζει με την Αμερική. Αυτό υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε και το κάναμε».

Τηρώντας τη προεκλογική του δέσμευση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία, καθώς μόνο το 55% των μελών της είναι λευκοί, ενώ για πρώτη φορά το 45% είναι γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ το 82% των μελών του ήταν λευκοί άνδρες.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της Κάμαλα Χάρις, που είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγή αντιπρόεδρος, ο Λόιντ Οστιν είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ ο πρώτος ομοφυλόφιλος υπουργός (Μεταφορών), η Ντέεμπ Χάαλαντ η πρώτη αυτόχθονων υπουργός (Εσωτερικών), η Τζάνετ Γέλεν η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, ο Χαβιέρ Μπεσέρα ο πρώτος λατινοαμερικανικής καταγωγής Αμερικανός που αναλαμβάνει υπουργός Υγείας και, τέλος, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας ο πρώτος Λατίνος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.