7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Τζ. Γέλεν: Καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο

Τζ. Γέλεν: Καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο
AP Photo

H Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους ο φόρος που θεσπίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι «εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων».

Η συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη τη 1η Ιουλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε χθες, Σάββατο, από την G20 «καλεί τις χώρες να δεχθούν να καταργήσουν τους υπάρχοντες ψηφιακούς φόρους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μεροληπτικούς και να απέχουν από την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον», σημείωσε η Γέλεν.

«Εναπόκειται επομένως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Η Γέλεν αναμένεται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία θα συζητηθεί αυτό το θέμα.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επωφεληθούν αυτής της συνόδου του Eurogroup για να καθησυχάσουν τις ΗΠΑ για το σχέδιο ψηφιακού φόρου που θέλει να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ένωσης, είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί της, να την καθησυχάσουμε, να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Αμερικανών και να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στις προβλεπόμενες συναντήσεις με τη Γέλεν.

Όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γαλλία θέσπισε έναν ψηφιακό φόρο, αλλά έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει μόλις τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

[Με πληροφορίες από Reuters.]

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Σύσσωμη η G20 υποστηρίζει τη φορολογία των πολυεθνικών

Iκανοποίηση για τη συμφωνία της G20 σχετικά με τη φορολογία πολυεθνικών επιχειρήσεων