Τροποποιήθηκε το δημοσίευμα του BBC για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Τροποποιήθηκε το δημοσίευμα του BBC για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Σε διορθωτικές κινήσεις επί του δημοσιεύματος που μίλαγε για καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, προχώρησε η διοίκηση του βρετανικού καναλιού μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο και τις σφοδρές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, το BBC στο τέλος του επίμαχου άρθρου, που είχε δημοσιευθεί στις 24 Φεβρουαρίου, το ΒBC σημειώνει ότι αφαιρέθηκε ένα λάθος που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βόρεια Μακεδονία και έχουν συμπεριληφθεί «πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την ελληνική θέση για την κοινότητά της που μιλά σλαβικά, συμπεριλαμβανομένου με link της επιστολής του πρέσβη της χώρας στη Μ. Βρετανία προς το BBC».

«Επίσημα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρει το ΒBC αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις.

«Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες. Έγγραφο των αρχών της δεκαετίας του '90 αναφέρει ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη” στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Συνεπώς, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», σημειώνει ακόμη το BBC.

Επιπλέον, στην εισαγωγή του άρθρου έχει γίνει η εξής αλλαγή: η αρχική πρόταση «Επικυρώνοντας τη συμφωνία με την προσφάτως μετονομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα έχει έμμεσα αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» τροποποιήθηκε ως εξής: «Τον Ιανουάριο η Ελλάδα επικύρωσε μια συμφωνία με την προσφάτως μετονομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».