Τριντό: Το δεύτερο κύμα θα είναι χειρότερο από το πρώτο

Τριντό: Το δεύτερο κύμα θα είναι χειρότερο από το πρώτο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεσμεύθηκε χθες Τετάρτη να ανακτήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν “το δεύτερο κύμα” που θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

“Μπαίνουμε σε ένα φθινόπωρο το οποίο ίσως να είναι χειρότερο από την άνοιξη”, προειδοποίησε ο Τριντό σε μια σπάνια “ομιλία του προς το έθνος”, η οποία διήρκησε 15 λεπτά.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός μετά την ανάγνωση ενώπιον του κοινοβουλίου της “Ομιλίας του θρόνου”, στην οποία παρουσιάστηκε η ατζέντα της κυβέρνηση για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

“Στις τέσσερις μεγαλύτερες επαρχίες μας το δεύτερο κύμα δεν έρχεται, έχει ήδη ξεκινήσει”, υπογράμμισε ο Τριντό.

Ο ίδιος κάλεσε τους Καναδούς να σεβαστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, “ώστε το δεύτερο κύμα να παραμείνει υπό έλεγχο” και να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown, μετά το πρώτο το οποίο γονάτισε την καναδική οικονομία.

“Για εμάς συνολικά είναι η μάχη της γενιάς μας”, τόνισε ο Τριντό. “Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι”.

O αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 σημειώνει άνοδο τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά, με τον ημερήσιο μέσο όρο να φτάνει τα 1.123 την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με 380 που ήταν στα μέσα Αυγούστου.

“Έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αυτό το δεύτερο κύμα υπό έλεγχο. Ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε διότι το έχουμε ξανακάνει”, επεσήμανε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 147.753 κρούσματα και 9.243 θάνατοι.

Στα σχέδια της κυβέρνησης Τριντό είναι κυρίως να στηριχθούν “οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση” και προβλέπει την παράταση του προγράμματος επιδότησης των μισθών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

“Δεν είναι ώρα για λιτότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η Οτάβα έχει ήδη ρίξει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια (193 δισεκ. ευρώ) στην οικονομία από την άνοιξη για να τη στηρίξει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες και άλλες δαπάνες, όμως διαβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη “έχει ξεκινήσει” και ότι οι ενέργειές της θα οδηγούνται πάντα από “τις αρχές της βιωσιμότητας και της σύνεσης”.

Μεταξύ άλλων ο Τριντό δεσμεύθηκε να στηρίξει τη δημιουργία “περισσότερου από ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας” για να επανέλθει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδά του, δηλαδή περίπου στο 5,5%.

“Τα μέτρα προστασίας του κλίματος θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο” του σχεδίου, διαβεβαίωσε.

Η “Ομιλία του θρόνου” θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες προς έγκριση από το κοινοβούλιο, στο οποίο η κυβέρνηση Τριντό δεν διαθέτει την πλειοψηφία.