Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Μαζί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββατοκύριακου 22-23 Αυγούστου επανακυκλοφορούν τα εξής βιβλία:

F. A. Hayek -  Γιατί δεν είμαι συντηρητικός -  Και άλλα κείμενα του νομπελίστα οικονομολόγου

F. A. Hayek 

Γιατί δεν είμαι συντηρητικός - Και άλλα κείμενα του νομπελίστα οικονομολόγου

Τα κείμενα της παρούσας συλλογής παρουσιάζουν συνοπτικά τις θεμελιώδεις ιδέες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το λαμπρό θεωρητικό οικοδόμημα του κορυφαίου ίσως φιλελεύθερου στοχαστή του 20ού αιώνα, Φ. Α. Χάγιεκ.

Σε αυτά τα κείμενα ο Χάγιεκ αναδεικνύει τη βαθιά σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γνώση και την ελευθερία. Εξηγεί γιατί η γνώση που θα ήταν απαραίτητη για τον κεντρικό σχεδιασμό και τον συνειδητό έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρωθεί και να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό από μια ομάδα κεντρικών σχεδιαστών. Και γιατί μόνο οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς και οι αυθόρμητες δυνάμεις της κοινωνικής εξέλιξης, τις οποίες απελευθερώνει μια ελεύθερη κοινωνία, μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο εφικτό τρόπο αυτή την αναπόφευκτα διάσπαρτη, αποσπασματική και ατελή γνώση.

Εκθέτει τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις φυσικές και τις κοινωνικές επιστήμες και δείχνει γιατί οι δεύτερες, τα οικονομικά ειδικότερα, δεν μπορούν από τη φύση τους να τεθούν στην υπηρεσία του κεντρικού σχεδιασμού.

Πραγματεύεται τα ηθικά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας και αναδεικνύει την ηθική της ανωτερότητα έναντι των ανελεύθερων κοινωνιών. Εξετάζει τον κρίσιμο ρόλο των διανοουμένων στη διάδοση των ιδεών που επηρεάζουν την κοινωνική εξέλιξη. Αναζητά το αληθινό νόημα του φιλελευθερισμού, διακρίνοντάς τον από τον συντηρητισμό και τον σοσιαλισμό, αλλά και από διάφορες στρεβλώσεις της φιλελεύθερης παράδοσης.

Τα έξι κείμενα της παρούσας συλλογής αποτελούν μια έξοχη, σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στη σκέψη του Φ. Α. Χάγιεκ. Και η σκέψη του Χάγιεκ είναι κλειδί για να κατανοήσουμε τις φιλελεύθερες ιδέες, και τελικά τα διανοητικά και αξιακά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Τάσος Ι. Αβραντίνης  - Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει

Τάσος Ι. Αβραντίνης

Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει

«Το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη είναι ένα βιβλίο φιλελεύθερο. Δεν θα σας εκπλήξει αυτό το οποίο σας λέω· εξάλλου, ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ τις ιδεολογικές του καταβολές. Και είναι ένα βιβλίο το οποίο προσεγγίζει τα ζητήματα της Παιδείας μέσα από μία πολύ ξεκάθαρη, φιλελεύθερη οπτική γωνία. Στο επίκεντρο των θέσεών του και των προτάσεών του βρίσκεται μία αξία η οποία εμένα προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ποια είναι αυτή; Ότι οι κρατικές υπηρεσίες, όποιες και αν είναι αυτές, οφείλουν να είναι στοχευμένες πρωτίστως στον πολίτη και όχι στον πάροχο».  Κυριάκος Μητσοτάκης

Καπιταλισμός:  Μια συντομευμένη έκδοση  του Άρθουρ Σέλντον

Καπιταλισμός: Μια συντομευμένη έκδοση

του Άρθουρ Σέλντον

Παρά τις συνεχείς κριτικές και τις αμφισβητήσεις, παρά τις ενίοτε βίαιες και πάντοτε αποτυχημένες ως καταστροφικές απόπειρες ανατροπής του, παρά τις αναταράξεις τις ιστορίας του και τις ατέλειές του, ο καπιταλισμός έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι μακράν το πιο πετυχημένο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σε μόλις δύο περίπου αιώνες, ο καπιταλισμός έβγαλε δισεκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια και οδήγησε σε επίπεδα υλικής ευημερίας, ελευθερίας και ανθρώπινης ανάπτυξης πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι τέτοιες, ώστε έχουμε κάθε λόγο να θεωρήσουμε ότι οι μηχανισμοί της αγοράς που βρίσκονται στη καρδιά του είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ αποτελεσματικότερα ακόμα και πολλά από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από το κράτος.

Ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλισμού και οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο καλύτερος από τις εναλλακτικές του εξηγούνται με ενάργεια και πληρότητα στο σπουδαίο βιβλίο Καπιταλισμός του Ιδρυτή-Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων Άρθουρ Σέλντον, το οποίο παρουσιάζεται εδώ σε μια εύχρηστη, προσιτή και αριστοτεχνική σύνοψη από τον συντάκτη του Reader’s Digest, Ντέιβιντ Μόλερ.