Τουρκία: Δηλώσεις Τσελίκ - Μπαχτσελί για φήμες περί σχεδίου πραξικοπήματος

Τουρκία: Δηλώσεις Τσελίκ - Μπαχτσελί για φήμες περί σχεδίου πραξικοπήματος

Μια έκθεση για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου η οποία κυκλοφόρησε προ ημερών από τη δεξαμενή σκέψης Rand Corporation και η οποία περιέγραφε διάφορα πιθανά σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, έχει προκαλέσει αναταραχή στην Άγκυρα, αφού μεταφράστηκε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Συγκεκριμένα στην έκθεση αυτή γίνεται λόγος για κλίμα δυσφορίας στις τάξεις των μεσαίων στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ υποστηρίζει ότι «Μεσαίας κλίμακας στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνοι με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα. Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψιν του σοβαρά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη νωρίτερα σήμερα το πρωί εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος περίπου 700 ατόμων ως εμπλεκομένων με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τον Ρ.Τ. Ερντογάν ως ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, αρθρογράφος στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.  Η εκτίμηση του δημοσιογράφου προστέθηκε σε αυτή του αναλυτή Αμπντουλκαντίρ Σελβί ο οποίος μέσω της «Hurriyet» έκανε ανάλογες προειδοποιήσεις. O Γιουσούφ Καπλάν στην εφημερίδα «Yeni Safak» της προέβλεψε ότι «το πραξικόπημα δεν θα γίνει από οπαδούς του Γκιουλέν αλλά από κεμαλιστές εντός του στρατεύματος».

Το πρωί της Τρίτης, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 ατόμων ως υπόπτων για σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα και προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορούν ότι υποκρύπτεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι έρευνες εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 έχουν ήδη συλληφθεί. 

Συγκεκριμένα, στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 προκειμένου να ευνοηθούν υποψήφιοι συμπαθούντες του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, αναφέρει το πρακτορείο.