Τον Γουίλιαμ Μπερνς θα προτείνει ο Μπάιντεν για διευθυντή της CIA

Τον Γουίλιαμ Μπερνς θα προτείνει ο Μπάιντεν για διευθυντή της CIA

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να διορίσει τον Γουίλιαμ Μπερνς, εκ των πλέον έμπειρων διπλωμάτων της χώρας, για τη διοίκηση της CIA που έχει πληγεί σοβαρά από την διακυβέρνηση Τραμπ. 

Η μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο Μπερνς, πρώην υφυπουργός εξωτερικών και διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε για 33 χρόνια σε διάφορες θέσεις εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής επί πέντε διοικήσεων Δημοκρατικών θα είναι ο υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή της CIA, η οποία απαιτεί έγκριση απο το Κογκρέσο.

«Ο Μπιλ Μπερνς είναι ένας υποδειγματικός διπλωμάτης με δεκαετίες εμπειρίας στην παγκόσμια σκηνή, διατηρώντας τους ανθρώπους και τη χώρα μας ασφαλή», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

«Συμμερίζεται τη βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να μην είναι αντικειμενικά πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες που υπηρετούν το έθνος μας αξίζουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας. Ο πρέσβης Μπερνς θα φέρει τη γνώση, την κρίση και την προοπτική που χρειάζεται για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ήσυχος με τον επόμενο διευθυντή της CIA» σημειώνει η ανακοίνωση του Μπάιντεν.

Ο Μπερνς (δεν έχει σχέση με τον Νίκολας Μπερνς) διαδραμάτισε κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια των μυστικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τότε κατείχε, επί κυβερνήσεως Ομπάμα, την τρίτη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ήταν ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων. Το βιβλίο του με τίτλο «The Back Channel» συνιστά τα διπλωματικά του απομνημονεύματα αλλά και μία πολύ ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των συνομιλιών Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, ενώ  παράλληλα κατέχει την θέση του πρόεδρου της διάσημης δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.