Το τέλος της απεργίας στην «L' Equipe»

Το τέλος της απεργίας στην «L' Equipe»

Έπειτα από κινητοποιήσεις 14 ημερών που είχαν αναστέλλει προσωρινά την έκδοσή της, η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’ Equipe» βγήκε ξανά στα περίπτερα στις 23 Ιανουαρίου. Οι δημοσιογράφοι του κατά πολλούς κορυφαίου σπορ εντύπου στον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν μ αυτό τον τρόπο για την πρόθεση της διοίκησης να απολύσει 47 από τους 350 δημοσιογράφους και άλλους οκτώ διοικητικούς υπαλλήλους... Περικοπές που αντιστοιχούν στο 10% του δυναμικού της εφημερίδας.

Οι εργαζόμενοι είχαν διακόψει από τις 8 Ιανουαρίου την έντυπη αλλά όχι την ηλεκτρονική έκδοση. Καθώς μετά και τις απώλειες από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η διεύθυνση πρότεινε επιπλέον και μειώσεις μισθών κατά 10%, «ψαλίδι» των κανονικών αδειών από 22 σε 6 ημέρες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο εκπρόσωπος της ένωσης δημοσιογράφων, Φρανσουά Μαγκουά, εξήγησε ότι «αποφασίσαμε να λήξουμε την απεργία, ωστόσο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Η διεύθυνση αποφάσισε για την ώρα να αφήσει στην άκρη τις αναγκαστικές αποχωρήσεις. Κέρδος των εργαζομένων θεωρείται η αποφυγή απολύσεων στις τρεις πιο εκτεθειμένες κατηγορίες: των σελιδοποιών, των φωτογράφων και των γραφιστών.

Ο Μαγκουά, πάντως, επιμένει πως «ο κίνδυνος απολύσεων σε άλλες ειδικότητες παραμένει και δεν εφησυχάζουμε». Η διοίκηση του δημοσιογραφικού οργανισμού, που εκδίδει επίσης τα περιοδικά «Velo News» και «France Football» (το οποίο ενδέχεται από εβδομαδιαίο να εκδίδεται μηνιαία), τόνισε πως θα ενισχυθεί το πλάνο εθελούσιας αποχώρησης, θα δημιουργηθούν 12 νέες θέσεις εργασίας στην ηλεκτρονική έκδοση και θα συγχωνευθούν ειδικότητες, προς αποφυγή απολύσεων .

Με το νέο πλάνο υποτίθεται ότι η εταιρεία θα εξοικονομήσει 5 εκατομμύρια ευρώ και θα αποφύγει απώλειες 6 εκατομμυρίων για το 2021. Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε ανακοινώσει ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της έκδοσής της. Το έλλειμμα έφτασε τα 16 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε πτώση της τάξεως του 60% στις πωλήσεις ως τον περασμένο Αύγουστο και μείωση ύψους 70% των διαφημιστικών εσόδων της.

Η στήριξη του αθλητικού κόσμου της Γαλλίας επιβεβαίωσε το όνομα του εντύπου: «L’ Equipe», σημαίνει «Ομάδα». Περισσότερες από 180 προσωπικότητες των σπορ της χώρας είχαν αποστείλει μηνύματα συμπαράστασης στους δημοσιογράφους της.

Μεταξύ αυτών ο παλαίμαχος σταρ και πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο προπονητής Αρσέν Βενγκέρ, ο επιθετικός της Τσέλσι Ολιβιέ Ζιρού, ο άλλοτε οδηγός της Formula 1, Αλέν Προστ, οι παίκτες του ΝΒΑ, Νικολά Μπατούμ και Ρούντι Γκομπέρ, ο παλαίμαχος γκαρντ, Τόνι Πάρκερ, ο επικοντιστής Ρενό Λαβιλενί και ο πρώην τενίστας, Γιανίκ Νοά, που υποστήριξαν την απεργία.

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάνα Μαρατσινεάνου, πρώην αθλήτρια και ασημένια Ολυμπιονίκης κολύμβησης στο Σίδνεϊ, το 2000, επισήμανε πως «τους τελευταίους μήνες καταλάβαμε όλοι πόσο πολύ απουσιάζει ο αθλητισμός από την καθημερινότητά μας», προσθέτοντας ότι «εσχάτως, μάθαμε πόσο και η “L’ Equipe” λείπει από τον αθλητισμό»...

Η κινητοποίηση των δημοσιογράφων της «L’ Equipe» ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της, ξεπερνώντας την αντίστοιχη των εννέα ημερών του 1968. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας, το υπουργείο Εργασίας τόνιζε ότι θα επιχειρούσε να πείσει την επιχείρηση να ανακαλέσει την αρχική απόφαση και τα μέτρα της.

Με την ανεργία να ανέρχεται συνολικά στη Γαλλία στο 8,34%, ο κλάδος του Τύπου έχει πληγεί σημαντικά. Τα περισσότερα ΜΜΕ ανήκουν πλέον σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους. Εκτός της «L’ Equipe», τόσο η «Le Parisien» όσο και η «Paris-Normandie» ανακοίνωσαν περικοπές και απολύσεις.

Η πρώτη προχώρησε σε εθελούσια αποχώρηση 30 εκ των 435 ρεπόρτερ της, σκοπεύει να παύσει εννέα ειδικές εκδόσεις και ευελπιστεί σε εγγραφή 200.000 συνδρομητών στην ιστοσελίδα της. Η δεύτερη έχει στο πλάνο της απόλυση 60 εκ των 240 εργαζομένων της, ενώ η σύμπραξη BFM-TV και RMC ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι κατάργηση 330 (από τις 380) μόνιμες θέσεις και λήξη συνεργασίας με 200 freelancers.

Όλα αυτά, μερικές εβδομάδες πριν από την ενίσχυση 106 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Τύπο που ψήφισε το Γαλλικό Κοινοβούλιο στις 30/7/20. Αλλά, κυρίως, και την επιπλέον βοήθεια που αποφάσισε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, με άλλα 377 εκατομμύρια στις 27 Αυγούστου. Ποσά που προστέθηκαν στις αναφορές περί βοήθειας ύψους 840 εκατομμυρίων που έχουν λάβει τα Μ.Μ.Ε. από το κράτος την τελευταία τετραετία.