Το τελευταίο θύμα των σχέσεων μαφίας-κράτους στην Τουρκία

Το τελευταίο θύμα των σχέσεων μαφίας-κράτους στην Τουρκία

Η σχέση μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και τουρκικού κράτους αποτελούν βασικό θέμα για την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία. Η απόλυση δημοσιογράφου που τόλμησε να ρωτήσει υπουργούς για τις αποκαλύψεις του ηγέτη της μαφίας για τη συνεργασία τους δείχνει τη σημασία των αποκαλύψεων.

Η ερώτηση του Μουσάμπ Τουράν στη συνέντευξη Τύπου στους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις των σχέσεων με τη μαφία αποτέλεσε την αφορμή για την απόλυση του. Το βίντεο που μαρτυρούσε την έκπληξη των δυο υπουργών στο άκουσμα της ερώτησης κυκλοφορούσε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να απολυθεί ένας δημοσιογράφος για μία ερώτηση είναι από μόνο του ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος. Η απόλυση του όμως από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης όπως είναι το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη θεωρείται η ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και κορυφαίων υπουργών του τουρκικού κράτους.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Στη φετινή λίστα για την ελευθερία του τύπου παγκοσμίως που αναρτήθηκε πρόσφατα, η Τουρκία βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη Λιβύη και το Ιράκ. Αρκετοί έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για αναρτήσεις στο Twitter ή ακόμα και σκίτσα που έχουν προωθήσει. 

Αν και δεν έχει εκφραστεί επίσημα, υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία για το πόσο θα είναι διατεθειμένη να πιέσει την Τουρκία ο Λευκός Οίκων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τα πρώτα δείγματα δεν αναμένεται να είναι βασική προτεραιότητα του Λευκού Οίκου στις σχέσεις του με την Άγκυρα, ωστόσο αρκετοί δημοκρατικοί από τη Γερουσία και το Κογκρέσο, αναδεικνύουν το θέμα της Τουρκίας, έχοντας πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης με τον πρώην ηγετικό στέλεχος της μαφίας στην Τουρκία Σεντάτ Πεκέρ σταδιακά τερματίζει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πρακτικά ζητήματα πληροφοριών ασφάλειας. Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού έχει αρνηθεί πρόσβαση στους Αμερικανούς σε πληροφορίες για υπόπτους, αλλά και για τις δράσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με αναφορές. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι εμφανής στον πυρήνα του τουρκικού κράτους.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών για τις σχέσεις της μαφίας με το τουρκικό κράτος. Ο εκνευρισμός του καθεστώτος για την αποκάλυψη για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα είναι πλέον έκδηλη. Ακόμα και μία δημοσιογραφική ερώτηση απειλεί την επιβίωση του καθεστώτος στην Τουρκία.