Το Τατόι του μέλλοντός μας θα είναι εμβληματικό

Το Τατόι του μέλλοντός μας θα είναι εμβληματικό

Εθνικό έργο είναι το μεγάλο πρόγραμμα για το Τατόι, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι ένα εμβληματικό έργο, όπως είχε τονιστεί και κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το οποίο έχει αναλάβει να εποπτεύει το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρώην βασιλικό κτήμα αλλάζει σιγά - σιγά με παρεμβάσεις που γίνονται σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με άλλα υπουργεία και φορείς όπως το Δασαρχείο. Τα σχέδια για τις τελικές αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί όλες οι σχετικές μελέτες. Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό, επειδή το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού από 97 έως 130 εκατομμύρια ευρώ (αναλόγως με τι ποια έργα θα γίνουν) θα αντλήσει πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη τα αρμόδια υπουργεία επιχορηγούν έργα της αρμοδιότητάς τους, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει διαθέσει περίπου 3 εκατ. ευρώ για τον ιστορικό πυρήνα (ανάκτορα και κινητά).

Ύστερα από τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες βράδυ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων, η κα Μενδώνη ανέλαβε να παρουσιάσει σήμερα το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου (και πάλι με τηλεδιάσκεψη). Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι σχεδιασμοί για το Τατόι ξεκίνησαν ήδη από τον Αύγουστο του 2019 και εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα έργα. Το πρώην βασιλικό κτήμα αντιμετωπίζεται εδώ κα πολλά χρόνια αποσπασματικά, τώρα ήρθε η ώρα για ένα γενικό πλαίσιο.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη βιωσιμότητας, που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και κατατέθηκε στον πρωθυπουργό, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε καταρχήν τα στοιχεία. Το κτήμα έχει έκταση 42.000 στρέμματα, από τα οποία 1.600 στρέμματα είναι ο ιστορικός πυρήνας. Οι παρεμβάσεις θα αποσκοπούν και στην ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα του αλλά και στην αναψυχή και πρόσβαση σε όλη την έκταση, σε αρμονία πάντοτε με το περιβάλλον.

Άλλωστε, το περιβάλλον είναι και αυτό ένας κορυφαίος παράγοντας και αναγνωρίζεται πως προέχει η προστασία του. Ακόμα και στην περίπτωση που θα χρειαστεί να ανεγερθούν κάποια κτίσματα, ως συνοδά, η συνολική τους επιφάνεια δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 τετραγωνικά συνολικά και δεν θα βρίσκονται σε κάποιο σημείο που να θίγεται το πράσινο.

Η είσοδος παραμένει χωρίς εισιτήριο. Θα δημιουργηθεί υποδομή (μονοπάτια κα) για ποδήλατα, δασικά παιχνίδια, ένα δασικό χωριό και ενδεχομένως κατασκηνώσεις παιδιών, αλλά όλα θα είναι αναστρέψιμα. Αντιθέτως, προς το παρόν δεν εγκρίνεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ, επειδή η λειτουργία του απαιτεί πολύ νερό, που η Αττική δεν έχει.

Άλλες δραστηριότητες θα είναι αγροτουριστικού χαρακτήρα, με επαναλειτουργία του οινοποιείου και άλλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Θα αξιοποιηθούν χώροι που ήδη χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες. Δεν θα λείπουν ούτε τα spa, οι ξενώνες πολυτελούς φιλοξενίας, εκδηλώσεων, και ένα γαστρονομικό εστιατόριο. Φυσικά, «κορώνα» στο κτήμα θα είναι το Μουσείο που θα δημιουργηθεί στο κτήριο του ανακτόρου και η αξιοποίηση του ιστορικού πυρήνα για την εξυπηρέτηση του μουσείου και του κοινού. Εκεί θα λειτουργήσουν προφανώς εστιατόριο και καφέ, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασισθεί υπό ποιο καθεστώς, αν δηλαδή θα παίρνει έσοδα ο ΟΔΑΠ ή άλλος φορέας του ελληνικού δημοσίου.

Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η υπουργός είπε πως αν ήταν μόνο του το δημόσιο δεν θα ήταν βιώσιμο το πρόγραμμα, ενώ αν ήταν μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δεν θα προβαλλόταν η προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και ο πολιτιστικός χαρακτήρας. Αμέσως θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα ορίσει πώς θα γίνουν όλα. Το θέμα επεξεργάζεται επιτροπή νομικών που γνωρίζει από συμπράξεις. Στην επιτροπή θα μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με το ΥΠΠΟΑ να παίζει και πάλι πρωτεύοντα ρόλο στον συντονισμό.

Μόνο σε ένα ζήτημα θα έχει αποφασιστικό λόγο το υπουργείο Οικονομικών: στο αν θα μπει στο μέλλον εισιτήριο για το κτήμα. Προς το παρόν, όπως προαναφέραμε, η είσοδος εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.

«Το Τατόι είναι εθνικός στόχος» κατέληξε η Λίνα Μενδώνη. «Είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό για την Αττική, καθώς θα αποτελέσει έργο ανάπτυξης που θα δώσει θέσεις εργασίας.» Σημείωσε επίσης πως βρίσκονται σε επαφή και με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου, που τόσο έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια και με τον ιστορικό του κτήματος, Κωνσταντίνο Σταματόπουλο, που γνωρίζει όλη την ιστορία του.