Το σχέδιο για τουρισμό, εργασία και οικονομία - Αύριο οι ανακοινώσεις

Το σχέδιο για τουρισμό, εργασία και οικονομία - Αύριο οι ανακοινώσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, την οικονομία και την εργασία δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αμέσως μετά τα μέτρα θα εξειδικευθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες, παρουσιάζοντας το πλάνο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και του τουριστικού κλάδου, ενώ στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο του σχεδίου και στις τρεις διαστάσεις του που αφορούν στην εργασία, στη φορολογία και στη ρευστότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση στοχευμένων μέτρων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    

Τα μέτρα ρευστότητας αλλά και τα φορολογικά (μείωσης προκαταβολής φόρου), θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με βάση τα ακαθάριστα έσοδα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων::

- Βραχυπρόθεσμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11%, η οποία θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη του μέτρου τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13% (και ενδεχομένως στο 11%).

- Στον τομέα του τουρισμού σχεδιάζεται η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η υπαγωγή στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις. 

Στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τις αερομεταφορές προωθείται χρηματοδοτική στήριξη μέσω εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup. Επίσης εξετάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τα οποία  δεν θα λειτουργήσουν   προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαινίσεις.

Ταυτόχρονα, μελετάται για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.

- Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

- Με έκπτωση φόρου θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%. Η έκπτωση δεν θα καλύψει το σύνολο της ζημιάς αλλά ένας μέρος από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται περίπου στο 50% και το κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα από τα οποία θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών.