ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα σκληρά μέτρα και ο ρόλος Τσιόδρα

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα σκληρά μέτρα και ο ρόλος Τσιόδρα

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Ισραήλ αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο ταξίδι της επιστροφής ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις που είχαν να κάνουν με την αύξηση όλων των καίριων δεικτών που έχουν να κάνουν με την πανδημία και βεβαίως αφορούν στο εθνικό σύστημα υγείας. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης έγινε κοινωνός της ραγδαίας επιδείνωσης της εικόνας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με το που προσγειώθηκε στην Αθήνα έδειχνε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου η κυβέρνηση να βρεθεί ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κομβικό ρόλο στην άμεση λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε και η πληροφόρηση που έλαβε τις τελευταίες ώρες από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Πληροφορίες που επιβεβαίωναν την κρισιμότητα της συγκυρίας αφού μεταξύ των άλλων ο καθηγητής Τσιόδρας εντόπιζε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας και αύξηση τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. 

Οι δύο άντρες ανταλλάξουν συνεχώς πληροφορίες, στοιχείο που βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης του ιού. 

Αυτό που επεσήμανε από την πρώτη στιγμή το πρωθυπουργικό γραφείο είναι  ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των νέων περιοριστικών μέτρων, τα έλαβε χωρίς χρονοτριβή. 

Παράλληλα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα, «ποντάρει» πολλά στην επιχείρηση εμβολιασμού. 

Σε μία διαδικασία που εφόσον φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, θα μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στη χώρα. Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 410.000 και συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς ανάλογα με τις δόσεις που παραλαμβάνει η χώρα. Επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα είναι αυτό που διενεργούνται εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή και στις ηλικίες από 80 ετών και άνω, αλλά και για τις ηλικιακές ομάδες 75-79 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει τις επόμενες ημέρες για ραντεβού. Το δεύτερο αφορά τους εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα δυο αυτά παράλληλα συστήματα δε θα διασταυρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία κάνουν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.