Το νέο παραλήρημα της Ζαχάροβα και πού αποσκοπεί

Το νέο παραλήρημα της Ζαχάροβα και πού αποσκοπεί

Περίπου 8 ημέρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον πρωθυπουργό και την Ελλάδα. Με απειλές αλλά και ανιστόρητες αναφορές παραποιώντας και τα όσα είπε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί να δημιουργήσει μια σύνδεση των ηρώων του Μεσολογγίου με Ναζί υιοθετώντας θέσεις που εκφράστηκαν από ελληνικά κόμματα. Ο δε χρόνος που επιλέγει ταυτιζόμενος με την τουρκική προκλητικότητα προκαλεί ερωτήματα.

Η Μαρία Ζαχάροβα έχει δείξει πως δεν παρεμβαίνει τυχαία και είναι βέβαιο πως οι ρωσικές υπηρεσίες δεν χρειάζονται 8 ημέρες για να απαντήσουν ή να σχολιάσουν θέματα που αφορούν την εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά ειδικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να πείσει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός ταύτισε τους ήρωες της εξόδου του Μεσολογγίου με τους «Ναζί» όπως αποκαλεί τους στρατιώτες που υπερασπίστηκαν στη Μαριούπολη.

«Διέπραξε το ιστορικό ανοσιούργημα, να συγκρίνει τους ναζί του τάγματος Αζόφ που αυτές τις ώρες παραδίδονται μαζικά, με τους ήρωες – μάρτυρες του Μεσολογγίου, που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού ενώ φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη του κόμματος κινήθηκαν στην ίδια λογική.

Για «περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών» μίλησε η Μαρία Ζαχάροβα κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχείρησε να συγκρίνει τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία «με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια» προσθέτοντας: «Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το οχυρό του Μεσολογγίου το 1825-1826 συγκρίνονται με τους Ναζί του τάγματος Αζόφ».

Πέραν της ταύτισης η προσπάθεια της Μαρίας Ζαχάροβα να προκαλέσει εσωτερικό ζήτημα δεν είναι η πρώτη. Άλλωστε το Κρεμλίνο γνωρίζει την ύπαρξη ρωσόφιλων και πολύ περισσότερο πουτινόφιλων έχοντας το ίδιος φροντίσει μέσω και της εργαλειοποίησης της κοινής θρησκείας να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο προωθεί ρωσικές θέσεις στη λογική «ιερών συμμαχιών» που κοιτούν προς το λεγόμενο «ξανθό γένος»

Και αυτό την ώρα που για παράδειγμα η Ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα ανήμερα της ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων έβγαζε διθυραμβικά σχόλια για την Τουρκία αναρτώντας στην επίσημη ιστοσελίδας της ότι «Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ και των συμπολεμιστών του στην 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό του. Ευτυχισμένη Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού»

Και αυτό την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων που κάποιοι διαπρύσιοι κήρυκες ξέχασαν αποφεύγοντας φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να βγάλουν κάποια ανακοίνωση ή να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα από μέσα ενημέρωσης.

Το βασικό όμως ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκαν 8 ημέρες για να βγει αυτή η παραληρηματική σε βάρος του πρωθυπουργού αλλά και της χώρας ανακοίνωση που εμπλέκει τις αναφορές στην έξοδο του Μεσολογγίου με τις απειλές που υποκρύπτονται από τις δηλώσεις για συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα δήθεν «αντιρωσικό» μέτωπο ή τα περί αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία (θέμα που σηκώνει διαρκώς η αντιπολίτευση).

 «Τα σχόλια της Ελλάδας είναι επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ακόμη η Μαρία Ζαχάροβα συμπληρώνοντας πως «ακόμη μια προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».

Ουσιαστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας έρχεται να προσθέσει μια σειρά απειλών σε αυτές που εκτοξεύει σε βάρος της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις. Και ακόμη περισσότερο εξαπολύει προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έπραξε προ ολίγων εικοσιτετραώρων ο Τούρκος πρόεδρος. Άλλωστε και οι δύο αυτές πλευρές έχουν αντιδράσει έντονα για την ελληνοαμερικανική συνεργασία και την αμυντική συμφωνία επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σημειωτέον πως κάνοντας αναφορές στους ήρωες του Μεσολογγίου και στους μαχητές της Μαριούπολης που αναφέρονται ως Ναζί προσθέτει τη φωνή της στο παραλήρημα των Τούρκων που έχουν κάνει λόγο για «σφαγές Τούρκων στην Τρίπολη».

Σε κάθε περίπτωση η Μαρία Ζαχάροβα για μια ακόμη φορά απευθύνεται στο κοινό εκείνο που έχει επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων στην Ελλάδα κλείνοντας και το μάτι στην Τουρκία που αναδεικνύει τις τελευταίες ημέρες έναν αναθεωρητισμό ταυτόσημο με αυτόν του καθεστώτος Πούτιν φτάνοντας στο σημείο να προαναγγέλλει μέχρι και νέα επίθεση στην βόρεια Συρία.