Το νέο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας και επιχειρήσεων

Το νέο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας και επιχειρήσεων

Μειώσεις φόρων, επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση εργαλείων για την τόνωση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση στοχευμένων μέτρων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    

Τα μέτρα ρευστότητας αλλά και τα φορολογικά (μείωσης προκαταβολής φόρου), θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με βάση τα ακαθάριστα έσοδα των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

Εστίαση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βραχυπρόθεσμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11% και θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή του τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης  την 1η Ιουνίου και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13% (και ενδεχομένως στο 11%).

Τουρισμός

Στον τομέα του τουρισμού σχεδιάζεται η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.  Στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τις αερομεταφορές προωθείται χρηματοδοτική στήριξη μέσω εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup. Επίσης εξετάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τα οποία  δεν θα λειτουργήσουν   προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαινίσεις.

Ταυτόχρονα, μελετάται για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.

Φορολογικές παρεμβάσεις

Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Με έκπτωση φόρου θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%. Η έκπτωση δεν θα καλύψει το σύνολο της ζημιάς αλλά ένας μέρος από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται περίπου στο 50% και το κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα από τα οποία θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών.

Ρευστότητα

Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους  Ένα από τα βασικά όπλα είναι τα δάνεια συνολικού ύψους των 200 δις. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τα οποία το οικονομικό επιτελείο διεκδικεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα SURE

Από τον Ιούνιο η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με οψιόν για περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο (2 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες) ανάλογα με τις εξελίξεις.Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE το οποίο επίσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αρχικά με εθνικούς πόρους .