Το μπέρδεμα με τα τηλεοπτικά διαιώματα του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος

Το μπέρδεμα με τα τηλεοπτικά διαιώματα του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος

Πριν καλά καλά τελειώσει η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν μπαίνουν για συζήτηση στο τραπέζι τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων πρωταθλήματος της επόμενης. Ο παράγοντας που θα παίξει τον βασικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών δεδομένων είναι η συμμετοχή ή μη της Cosmote TV κόντρα στην Novasports που έχει αυτή τη στιγμή στην στέγη της και τις 14 ομάδες της Super League. Αν οι ΠΑΕ που θα παίζουν τού χρόνου, ξαναζεστάνουν το μοντέλο της λεγόμενης «κεντρικής διαχείρισης», να πάρουν δηλαδή όλες μαζί ένα ποσό και να το μοιράσουν με τον τρόπο που θα αποφασίσουν, τότε το πιθανότερο είναι η Nova να παίξει μόνη της αφού θα απαιτηθεί ένα συνολικό ποσό που θα αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά μάλλον δεν θα τα διαθέσει η Cosmote, αν σκεφτεί κανείς ότι το κανάλι πληρώνει ήδη 120 εκατ. ευρώ για να μεταδίδει το Champions League, το Europa και το Conference μαζί με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που φέρνουν μεγάλη τηλεθέαση. Από την άποψη αυτή, η αγορά και του ελληνικού πρωταθλήματος γίνεται μάλλον ασύμφορη. Εκείνο που μοιάζει πιο λογικό είναι να «χτυπήσει» κάποιες από τις τρεις – τέσσερις «μεγάλες» ομάδες της ελληνικής Super League, αφήνοντας τις υπόλοιπες στο αντίπαλο συνδρομητικό κανάλι, το οποίο όμως σε μια τέτοια περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα επιδιώξει να ανανεώσει τα συμβόλαια με τους «μικρούς» και «αντιεμπορικούς», όπως ο Ατρόμητος, ο Απόλλων Σμύρνης, ή ο Παναιτωλικός, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν για μια ακόμη χρονιά να βρεθούν τηλεοπτικά άστεγοι.

Οπως και νa 'χει, ήδη το δ.σ. της Super League αποφάσισε «να προχωρήσει στη δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων» με σκοπό να συζητήσει «με όλους τους διαθέσιμους παρόχους, για όλες τις μορφές συναφών τηλεοπτικών δικαιωμάτων», επιδιώκοντας αρχικά να πουλήσει όλα τα ματς σε ένα κανάλι – αν μπορέσει

Ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν και οι πιθανές συμμαχίες τόσο μεταξύ των καναλιών, όσο και ανάμεσα στις ομάδες. Δεν αποκλείεται π.χ. μια συμφωνία του ενός από τα δύο συνδρομητικά με τη Vodafone ή την Wind ώστε να αναλάβουν μέρος του κόστους αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εξασφαλίζοντας κάποιους αγώνες μέσω live streaming. Πιθανό επίσης να διαπραγματευτούν τη μετάδοση κάποιων παιχνιδιών και τα κανάλια των προέδρων. Να ζητήσει, δηλαδή, ορισμένα ματς του Ολυμπιακού το Mega του Μαρινάκη, του ΠΑΟΚ το Open του Σαββίδη και του Παναθηναϊκού ο Σκάι του Αλαφούζου. Ηδη το Mega με μια παρόμοια σύμβαση θα έχει τη δυνατότητα να δείχνει από τη νέα σεζόν ένα ματς Champions League κάθε Τετάρτη.

Με βάση τα φετινά τους συμβόλαια ο Ολυμπιακός εισπράττει περίπου 11,5 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός από 8 εκατ. και η ΑΕΚ 6,5 εκατ.