7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Το μικροκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και ο εμπαιγμός των ομογενών

Το μικροκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και ο εμπαιγμός των ομογενών

«Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί», δήλωνε στον Εθνικό Κήρυκα η Θ. Τζάκρη, που χθες μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την συνέργεια του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 απέκλεισε από τους ομογενείς το δικαίωμα της ψήφου εξ αποστάσεως. Το μικροκομματικό συμφέρον και ο φόβος έναντι των ελλήνων του εξωτερικού υπερίσχυσε σε βάρος της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Οι έλληνες ομογενείς, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ιαπωνία είτε στην Λαπωνία, είτε στην Λατινική Αμερική και την Αφρική μπορούν, αν έχουν τη δυνατότητα, να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν κανονικά στην εκλογική τους περιφέρεια το κόμμα και τον βουλευτή που επιθυμούν.

Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν από απόσταση. Έτσι αν δεν έχουν τον χρόνο ή την οικονομική δυνατότητα αποκλείονται από ένα συνταγματικό τους δικαίωμα. Και αποκλείονται πλέον, μετά την χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή, με την ψήφο συγκεκριμένων κομμάτων.

Του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 που αντιμετωπίζουν με φοβικά σύνδρομα τους παρελθόντος τους Έλληνες του εξωτερικού, προσμετρώντας πιθανότατα κουκιά και αποτελέσματα.

Η δε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να «σώσει» το παιχνίδι μετά την ως άνω σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση της αρμόδιας τομεάρχη του κόμματος περί κατάργηση των περιορισμών κατέθεσε μια πρόταση με την οποία δημιουργούνται Έλληνες δύο ταχυτήτων.

Του εσωτερικού που μπορούν να ψηφίζουν χωρίς πρόβλημα και του εξωτερικού που ναι μεν μπορούν να ψηφίζουν χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Η Θεοδώρα Τζάκρη που ήταν αυτή η οποία άνοιξε το θέμα οδηγώντας το υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταθέσει σχέδιο με το οποίο καθίσταται εφικτή η ψήφος των ομογενών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από απόσταση ήταν σαφέστερη τη δεύτερη φορά.

Ξεπερνώντας την προσπάθεια εμπαιγμού των ομογενών που επιχειρήθηκε μέσω αναφορών περί υποκρισίας και χαϊδέματος αυτιών μιλώντας στη Βουλή αποτύπωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματική της βάση: «Δε θα ψηφίσουμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας γιατί μια τέτοια ψήφος θα αποτελούσε παραδοχή, θα αποτελούσε νομιμοποίηση της εθνικά επιβλαβούς αντίληψης ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι κομματικοί στρατιώτες. Και αυτό είναι εθνικά επιβλαβές».

Ουσιαστικά η αρμόδια εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για εθνικά επιβλαβή αντίληψη αναφορικά με την ψήφο ελλήνων πολιτών που ούτως ή άλλως αποτελεί συνταγματικό τους δικαίωμα.

Και επιχειρώντας «ρελάνς» συμπλήρωσε «Αντίθετα εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση για παροχή καθολικού δικαιώματος ψήφου στους απόδημους για να ψηφίζουν πλήρη και όχι ελλιπή εκπροσώπησή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, εφόσον βάσει αυτής θα μπορούν να εκλέξουν το δικό τους εκπρόσωπο, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, μη κομματικό εννοείται, έναν από κάθε περιφέρεια».

Δεν υπήρξε αναφορά σε μια λεπτομέρεια ότι η ψήφος δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα προχωρώντας τον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ομογενείς ένα βήμα παραπάνω.

Η ουσία είναι πως χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να μπει ένα τέλος σε μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους με ευθύνη των αριστερών κομμάτων που μετράνε «κουκιά» και ψήφους σε κάθε κίνηση μετατρέποντας ακόμη και αυτό το συνταγματικό δικαίωμα των ομογενών σε πιόνι στο μικροκομματικός τους παιγνίδι.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη στη Βουλή ανέδειξε τη γύμνια αυτών που υπόσχονται αλλαγές με νόμους που θα καταργήσουν όταν «γυρίσουν και θα είναι αλλιώς» και που επιχειρούν σε κάθε βήμα τους να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής σε ένα παρελθόν που εκθέτει τη χώρα με την οπισθοδρομική λογική αυτών οι οποίοι κάνουν σημαία την «προοδευτικότητα».