Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον Τσίπρα και η θυσία Παππά

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον Τσίπρα και η θυσία Παππά

Όταν στην πολιτική ορισμένες «συμπτώσεις» επαναλαμβάνονται και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε ασφαλώς δεν πρόκειται απλώς για «συμπτώσεις» αλλά για συνειδητές κινήσεις που κρύβουν πολιτική ουσία και υπόβαθρο. 

Όποιος παρακολούθησε λοιπόν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκε να συμπεράνει ότι η χθεσινή μέρα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ορυμαγδός αποκαλύψεων για τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Νίκο Παππά σε σχέση με την μήνυση Καλογρίτσα αλλά και με την ανακοίνωση Μιωνή κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα. 

Όταν όμως σε μία μέρα με μεγάλη κρισιμότητα που παίζονται πολλά έστω και σε επίπεδο πολιτικών  εντυπώσεων, ο  επίσημος ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τοποθετηθεί στα πράγματα μέσα από την οδό της «άτυπης ενημέρωσης», προφανώς και ο κ.Παππάς αλλά και ο κ.Τσίπρας προσωπικά  δε θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ ικανοποιημένοι. Το ενδιαφέρον όμως κρύβεται σε ένα άλλο κομμάτι της πολιτικής διαχείρισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο επαναλαμβάνεται το ίδιο μέσα σε ένα δεκαήμερο.

Όπως λοιπόν μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή με το ηχητικό ντοκουμέντο έτσι και χθες μετά την μήνυση  του επιχειρηματία Καλογρίτσα, η Κουμουνδούρου διάλεξε να μην σχολιάσει τις εξελίξεις, ούτε μέσω μιας ανακοίνωσης από το γραφείο τύπου του κόμματος, ούτε μέσα από μία δήλωση του κ. Παππά, πολλώ δε μάλλον μέσω μίας τοποθέτησης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. 'Ενοχη σιωπή ή τήρηση απόστασης ασφαλείας εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ; Ενδεχομένως να ισχύει είτε το πρώτο είτε το δεύτερο ή ακόμα και τα δύο μαζί.  

Τι άραγε θέλει να πετύχει με αυτό τον τρόπο ο κ.Τσίπρας ; Ο,τι και αν είναι αυτό, τα προσδοκώμενα οφέλη δεν μπορεί να είναι πολλά.  Το πιο πιθανό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον νιώθει άβολα για το εύρος των στοιχείων που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο επιχειρηματίας Μιωνή όπως και ο «αγαπημένος» για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από λίγο καιρό Χρ. Καλογρίτσας. 

Όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις η επικοινωνιακή διαχείριση της Κουμουνδούρου έχει έναν βασικό στόχο : Να κρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα μακριά από το κάδρο. 

Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας, εφόσον συνεχιστεί το «μαρτύριο της σταγόνας», θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ότι αφορά έναν από τους στενότερους συνεργάτες του. Ήδη οι μουρμούρες στο εσωτερικό του κόμματος του έχουν κάνει την εμφανισή τους ( Φίλης, Τσακαλώτος) με τον κ.Τσίπρα εκ των πραγμάτων να βρίσκεται στριμωγμένος πολιτικά.

Το επιχείρημα περί "παιδονόμου" που χρησιμοποίησε στην συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" δεν αντέχει σε κριτική. Είτε όλα γίνονταν εν αγνοία του, άρα ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που δεν γνώριζε τις πράξεις των συνεργατών του, είτε γνώριζε τα πάντα . Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει για τον κ.Τσίπρα, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Αποφάσεων που εμπεριέχουν το στοιχείο της πολιτικής θυσίας  κοντινών σε εκείνον στελεχών.