Το Facebook συμφώνησε για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου με τον Όμιλο Ενημέρωσης Μέρντοχ

Το Facebook συμφώνησε για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου με τον Όμιλο Ενημέρωσης Μέρντοχ

Η News Corp του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούμπερτ Μέρντοχ ήρθε σε συμφωνία με το Facebook για την κοινή χρήση του παραγόμενου δημοσιογραφικού περιεχόμενου τερματίζοντας την από ετών μεταξύ τους διαμάχη.

Ο επικεφαλής του ομίλου Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή, η οποία αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει στην Αυστραλία, θα επιτρέψει να «την πρόσβαση σε αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες σε εκατομμύρια χρήστες του Facebook».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τον 89χρονο μεγιστάνα, τον γιο του Λάχλαν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της News Corp, Ρόμπερτ Τόμσον καθώς εξασφαλίζουν αντίτιμο για το premium περιεχόμενο τους από τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Ο Μέρντοχ εξασφάλισε στο παρελθόν πληρωμές από την Apple Inc και το Google για τα προϊόντα Apple News και Google News.

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό, η News Corp προχώρησε σε μια παγκόσμια συμφωνία συνεργασίας με την Google της Alphabet Inc., λίγο πριν η κυβέρνηση της Αυστραλίας περάσει νόμο ο οποίος απαιτούσε από τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο τα μέσα ενημέρωσης.

Για τον λόγο αυτό, το Facebook είχε αρχικά επιβάλει απαγόρευση στη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου, ωστόσο στη συνέχεια ήρθε σε συμφωνία με τη κυβέρνηση της Αυστραλίας αφότου η τελευταία προχώρησε σε τροποποιήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση του Μόρισον εισήγαγε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν αντίτιμο στα ειδησεογραφικά πρακτορεία για το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.

Βάση αυτής της τροπολογίας, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει ή θα συνάψουν ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook με τοπικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

AP Photo/Ahn Young-joon