Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 17:42

-A +A

To Βερολίνο διευκρινίζει ότι γαλλογερμανική πρόταση δεν αφορά τα ευρωομόλογα

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 17:42
To Βερολίνο διευκρινίζει ότι γαλλογερμανική πρόταση δεν αφορά τα ευρωομόλογα
-A +A

Το γαλλογερμανικό σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ύψους 500 δισ. ευρώ, δεν αφορά σε καμία περίπτωση «ευρωομόλογα υπό διαφορετικό μανδύα», υπογράμμισε ο  γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προβάλλουν ήδη κάποια κράτη – μέλη στο γερμανογαλλικό σχέδιο ανέφερε ότι «η γερμανογαλλική πρόταση είναι ακριβώς αυτό, μια πρόταση, η οποία θέλει να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εντολή της να υποβάλει μια πρόταση προς όλα τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. έως τις 27 Μαΐου».

Η Καγκελάριος, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, το είπε και στη συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο ότι «μας είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η γερμανική με τη γαλλική κυβέρνηση καταθέτουμε εδώ μια πρόταση -με συναίσθηση της ευρωπαϊκής μας ευθύνης- με την οποία θέλουμε να διευκολύνουμε τον δρόμο προς μια κοινή απόφαση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η πρόταση συνιστά κοινή ανάληψη χρέους στην Ευρώπη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η γερμανογαλλική πρόταση αφορά «την εξαιρετικά ασυνήθιστη και με εξαιρετικές προκλήσεις κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία πλήττει όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και για την οποία δεν ευθύνεται κανείς».

Για αυτή την έκτακτη περίπτωση, συνέχισε, «θα εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλα τα κράτη – μέλη, να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, σε σαφώς προσδιορισμένο μέγεθος και να τα διαθέσει στα κράτη - μέλη σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του προϋπολογισμού, ενώ υπάρχει ένα απολύτως δεσμευτικό σχέδιο αποπληρωμής».

Αυτό είναι «ρητά κάτι διαφορετικό από μια κοινή ανάληψη χρέους και δεν είναι, όπως κάποιοι μπορεί να λένε, ευρωομόλογα με άλλο μανδύα», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό, το οποίο αφενός στηρίζεται σε σαφή νομική βάση στην Ευρώπη, διότι αναφέρεται και στο δίκαιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στις Συνθήκες και αφετέρου έχει νομική βάση και εδώ στη Γερμανία, λόγω των δικαιωμάτων συμμετοχής της Bundestag.

«Αυτές είναι σημαντικές διαφορές από αυτά που έχουν συζητηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Μέρκελ περί μιας «απάντησης στα πιεστικά προβλήματα του προσεχούς διαστήματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Markus Schreiber

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα