Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή - Το 63% υπέρ του Ευρωστρατού
Δημοσκόπηση

Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή - Το 63% υπέρ του Ευρωστρατού

«Απαράδεκτη» θεωρεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 60% των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη σε έξι χώρες της Ευρώπης και την οποία δημοσιεύει το Politico. H δημοσκόπηση διεξήχθη από την Euroskopia σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα, με τα ευρήματα να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. 

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με το Politico, eνώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή». Ωστόσο, οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία.

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% από τις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60%, αντίστοιχα.


 

Διαπιστώθηκε, επίσης, σημαντική διαφοροποίηση σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%. Στη Γερμανία και την Ιταλία, το 36% και 35% αντίστοιχα, έχουν αντίθετη άποψη.