ΠΟΥ: Το 45% και όχι το 20% των ασθενών νοσούν βαριά στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Το 45% και όχι το 20% των ασθενών νοσούν βαριά στην Ευρώπη

Αλλάζει το επιδημιολογικό προφίλ του κορονοϊού στην Ευρώπη, με τους σοβαρά πάσχοντες να ανεβαίνουν στο 45% συνολικά, αντί του 20% που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος από τις χώρες που είχε πλήξει στην Ασία και την Άπω Ανατολή.

Η επεξεργασία των δεδομένων από τον ΠΟΥ Ευρώπης για την παρουσία του ιού στις 53 ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι από το σύνολο των κρουσμάτων, το 40% νοσεί σοβαρά και χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα, αντί του 15% στις ασιατικές χώρες, ενώ παραμένει το 5% που χρειάζεται περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε χθες ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χανς Κλούγκε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι ώρας κατά του κορονοϊού, είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ότι ο ιός δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης.

Με αφορμή τις συζητήσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων από σειρά ευρωπαϊκών χωρών, υπογράμμισε ότι μια χώρα δεν μπορεί μόνη της να σταματήσει τον ιό, προειδοποίησε ότι θα είναι λάθος να μειωθεί η επιτήρηση, ενώ παρατήρησε πως στη Σουηδία ξεκινά νέο κύμα κρουσμάτων.

«Στόχος πλέον, δεν είναι να επιπεδωθεί η καμπύλη, αλλά να ισοπεδωθεί», τόνισε ο δρ. Κλούγκε.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΠΟΥ στην Ισπανία δρ Μπρους Έιλγουορντ παρατήρησε ότι το 80% του πληθυσμού που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία είναι κάτω των 70 ετών, και το 63% στις μονάδες εντατικής είναι κάτω των 69 ετών, στοιχεία που αποτελούν δείκτες για την Ευρώπη.

Μάλιστα τόνισε πως οι ασθενείς αυτοί, βγαίνουν μετά από 3 εβδομάδες νοσηλείας και συνεχίζουν την ανάρρωση στο σπίτι τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο, καθώς τα προβλήματα αποκατάστασης διαρκούν για πολύ χρόνο και οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας πνευμονίας, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο ιός στα υπόλοιπα ζωτικά συστήματα του οργανισμού τους.

Οι μάσκες

Παράλληλα, ο ΠΟΥ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), επανήλθαν χθες με γνωμοδοτήσεις τους σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν οι ακόλουθοι κίνδυνοι:

- Μόλυνση με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας.
- Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
- Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και
- Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Αντίστοιχα, ΠΟΥ και ECDC αφήνοντας στα κράτη να εξειδικεύσουν τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό τους, επισημαίνουν πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή είναι:

- Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.
- Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από
άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.
- Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.
- Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και
- Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.

Το ΕCDC, άφησε το ενδεχόμενο χρήσης μασκών ανοιχτό, ώστε να δώσει, λιγότερες ευκαιρίες μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ασθενείς σε κλειστούς χώρους, όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Κατά την ημερήσια ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ευτυχώς αυξάνονται οι ασθενείς που καταφέρνουν και αποσωληνώνονται και μάλιστα παίρνουν εξιτήριο για το σπίτι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εντατική του Ευαγγελισμού, όπου από τους 39 διασωληνωμένους, αποσωληνώθηκαν οι 17 και οι 4 από αυτούς πήραν και εξιτήριο.

Σε ότι αφορά το τριπλό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σήμερα στους ασθενείς στην προσπάθεια να γλιτώσουν την εντατική όσοι περνούν σε σοβαρή φάση νόσησης, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι βοηθούν πάρα πολύ.

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμόζεται για το σύνολο των ασθενών - ανάλογα με τις ανάγκες τους - και δεν επελέγη στη χώρα μας να υπάρξει τυχαιοποιημένο σκέλος της παρατήρησης, που θα σήμαινε ότι κάποιοι δεν θα είχαν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

Αντίστοιχα, για τους υγειονομικούς, η δυνατότητα λήψης χλωροκίνης αφορά τις επόμενες οκτώ εβδομάδες συνέχεια ή επιλογή προληπτικής χορήγησης από τη στιγμή που υπάρχει ατύχημα έκθεσης στον ιό. Η λήψη της χημειοπροφύλαξης για τους υγειονομικούς γίνεται σε εθελούσια βάση και με παρακολούθηση.