Τι θα ισχύει για 8ωρο, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα, απεργίες, απολύσεις
Τα 15 σημεία του εργασιακού

Τι θα ισχύει για 8ωρο, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα, απεργίες, απολύσεις

«Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε, σκοπός είναι «να φέρουμε ρυθμίσεις που ισχύουν σε άλλες χώρες», αναφέροντας τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες.

«Ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα», σχολίασε, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διορθώσεις, ανέφερε ότι δεν θα είναι μείζονος σημασίας.

Οι βασικότερες τομές που φέρνει το νομοσχέδιο

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι βασικότερες τομές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

  • Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
  • Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.  
  • Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
  • Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.
  • Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
  • Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στον συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).
  • Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
  • Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
  • Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
  • Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  • Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
  • Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.
  • Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
  • Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
  • Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.

«Φέρνουμε ρύθμιση που διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις»

Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Προσθέτουμε έξι νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για έξι μήνες από απόλυση».

Επίσης, όπως είπε, προστίθενται η ενάσκηση δικαιώματος και η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου. 

«Στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τη διευθέτηση του ωραρίου και τα 10ωρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δε μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ».

Ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο θα εξετάσει και την έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.

«Οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω»

Για τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες». 

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σημείωσε ότι είναι «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».

Για τις απεργίες, εξήγησε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες από την απεργία.

«Θα υπάρξουν αστικές ευθύνες στους συνδικαλιστές που στήνουν μπλόκα», σχολίασε.