Τη στήριξή του στο εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε ο ΕΜΑ

Τη στήριξή του στο εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε ο ΕΜΑ

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων επανέλαβε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.

Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.

Η ενδιάμεση ανάλυση από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Ο ΕΜΑ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά δεδομένα για το εμβόλιο ώστε να διακριβωθεί εάν οι κίνδυνοι θρομβώσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση αυτού ή εάν μπορεί να γίνει συσχέτιση με το φύλο του εμβολιασμένου.

Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Φαρμάκων κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 καθώς και ότι δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

Όπως αναφέρει, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό και επισημαίνει ότι δεν προβαίνει σε συμπεράσματα πως η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.

«Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές», επισήμανε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ Πίτερ Άρλετ με τον ΕΜΑ να συνιστά να συνεχιστεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά τη χορήγηση της πρώτης σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος.

Σ. Κυριακίδου: Τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των πολύ σπάνιων κινδύνων

Μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι είναι σαφές ότι τα συνολικά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.

«Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων μας - είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρές ασθένεια και θάνατο, στην ΕΕ και παγκοσμίως» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Επισήμανε ότι ενημέρωσε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και για τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσεγγίσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, με βάση την επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εθνικές καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η έναρξη των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα. Κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε ολόκληρη την ΕΕ».

Μέχρι σήμερα, 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 9,1% πλήρως εμβολιασμένο ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

«Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη απαιτεί επιστήμη, σαφήνεια και συνοχή - ας διασφαλίσουμε ότι το παρέχουμε στους πολίτες μας» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.