Τι μέτρα παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Τι μέτρα παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού «σαρώνει» τη Ευρωπαϊκή Ήπειρο, η μία μετά την άλλη οι χώρες αποφασίζουν την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της της πανδημίας.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία, καλώντας τους πολίτες σε μια "μεγάλη εθνική προσπάθεια".

Η Μέρκελ έκανε λόγο για μια "πολύ δύσκολη μέρα" και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση, από τη προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. 

Την επιβολή lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της πανδημίας. 

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι "έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19". Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. "Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν "τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι" σε λίγους μήνες στη Γαλλία. 

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα – τα οποία τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή – δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση την αγορά βασικών αγαθών, παροχή ιατρικής βοήθειας και σωματικής άσκησης για μία ώρα κάθε μέρα. Οι Γάλλοι θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δουλειά εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατο να εργαστούν από το σπίτι και – σε αντίθεση με το προηγούμενο lock down του Μαρτίου – τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Με τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης να εισέρχονται σε δεύτερο lockdown και πολλές άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο να βρίσκονται σε οριακό σημείο. 

Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις απο την περασμένη Παρασκευή, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.

Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες. Σημειώνεται πως η χώρα έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων η Ισπανία έχει θέσει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους και η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο. Καλώ τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενά. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι". 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης COVID-19 καθορίζει τα επόμενα βήματα σε βασικούς τομείς για την ενίσχυση της ανταπόκρισης της ΕΕ στην επανεμφάνιση σε περιπτώσεις COVID-19. Τα μέτρα στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.