Τι κινδύνους κρύβει για την διασπορά του κορονοϊού η επιστροφή από τις διακοπές

Τι κινδύνους κρύβει για την διασπορά του κορονοϊού η επιστροφή από τις διακοπές

Με τα περισσότερα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας  να έχουν «κοκκινίσει» στον χάρτη του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων ECDC, δηλαδή την Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί ειδικά στο νησί της Κρήτης και τις νοσηλείες στις κλινικές COVID να έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 20 μέρες, το βλέμμα των ειδικών είναι πλέον στραμμένο στο τι θα γίνει όταν θα επιστρέψουμε από τις διακοπές και πώς θα εξελιχθεί το φθινόπωρο που βρίσκεται πλέον κοντά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία η μέση ηλικία των κρουσμάτων σταθερά αυξάνεται και έχει φτάσει τα 40 έτη, ενώ υπήρξε και μία σημαντική αύξηση - κατά 6% - στους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται θετικοί κι είναι  άνω των 55 ετών. 

Κρίσιμη η επιστροφή των εκδρομέων μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού που θα αρχίσει αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου σηματοδοτεί ένα νέο μεγάλο κίνδυνο για τα αστικά κέντρα, καθώς στα νησιά το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και αρκετά άτομα θα γυρίσουν σπίτι τους κουβαλώντας τον κορονοϊό στις αποσκευές τους.  Γι’ αυτό άλλωστε είναι πάρα πολύ σημαντικό  για τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό να κάνουν όλοι οι ταξιδιώτες ένα τεστ  κατά την επιστροφή, κατά προτίμηση ένα rapid τεστ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής διασποράς, καθώς παραμένει μη εμβολιασμένο ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών που θα κινδυνέψει να κολλήσει και να χρειαστεί νοσηλεία. Ένας άλλος «πονοκέφαλος» αφορά την μετάδοση στα σχολεία, καθώς είμαστε πλέον σχεδόν ένα μήνα πριν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Το εκτεταμένο testing του μη εμβολιασμένου πληθυσμού αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού μετά τις διακοπές με τον πρωθυπουργό Κυριάκος  Μητσοτάκη να δηλώνει πως μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας - λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο, οι λόγοι της επιδημιολογικής έξαρσης της COVID κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος και ειδικότερα κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών είναι πολλαπλοί. Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας καταρχάς οφείλεται στην υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Επίσης παίζει ρόλο η κόπωση που έχει επέλθει στον πληθυσμό καθώς διάγουμε πλέον τον 18ο μήνα της πανδημίας, αλλά και η πλήρης χαλάρωση των μέτρων προστασίας που φέρνει το καλοκαίρι και οι διακοπές, όπως είναι το γεγονός ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους στα νησιά ούτε σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει πολύ μεγάλος συγχρωτισμός όπως είναι τα στενά σοκάκια των οικισμών. Τέλος δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και την σημαντική ικανότητα ανοσιακής διαφυγής της μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι μπορεί και προσβάλλει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει και έχουν φυσική ανοσία ή είναι εμβολιασμένοι, με συνέπεια να μπορούν να μεταδίδουν τη νόσο ενώ οι ίδιοι συνήθως νοσούν  ήπια η ασυμπτωματικά.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής εκτιμά ότι με μεγάλη δυσκολία η εμβολιαστική κάλυψη θα ξεπεράσει το 60%-63%  του πληθυσμού και πως δεν βοηθά η πολυφωνία που υπάρχει για την διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων για τον έλεγχο της διασποράς της COVID  και πως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μία ενιαία γραμμή για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και να πρέπει να κάνουνε όλοι εργαστηριακούς ελέγχους δύο φορές την εβδομάδα και όχι κάποιοι - όπως οι εκπαιδευτικοί - να υποχρεώνονται σε δυο rapid tests την βδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι στην εστίαση να υποχρεώνονται σε ένα rapid test την εβδομάδα, ειδικά όταν σε μερικές εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να λειτουργούν πια σε εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο. 

Η πολυφωνία οδηγεί σε σύγχυση και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ένας εκπαιδευτικός είναι πιο πιθανό να μεταδώσει την νόσο από ένα μπάρμαν.

Για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές ο καθηγητής θυμίζει ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου είτε χρόνιοι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είτε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ζητάνε την συμβουλή του οικογενειακού τους γιατρού ή του μαιευτήρα - γυναικολόγου που τις παρακολουθεί και λαμβάνουν αποθαρρυντική απάντηση για τον εμβολιασμό με τον οικογενειακό γιατρό να τους λέει «περίμενε λίγο ακόμα, μη βιάζεσαι να το κάνεις». 

Ειδικά για τις έγκυες γυναίκες το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων CDC ανακοίνωσε νέα ευρήματα  σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός για τον κορονοιό είναι ιδιαίτερα προστατευτικός για την έγκυο και το έμβρυο ενώ αντίθετα ίδια η λοίμωξη COVID σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και την γέννηση πρόωρων και ελλιποβαρών μωρών.