Τι ισχύει αύριο για σχολεία, τηλεργασία, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τι ισχύει αύριο για σχολεία, τηλεργασία, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Σύσταση για τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας για αύριο Πέμπτη. Με τηλεργασία λόγω των εκτάκτων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα λειτουργήσει και το Δημόσιο με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Όσον αφορά τα σχολεία, θα εφαρμοστεί μέχρι και την Παρασκευή τηλεκπαίδευση, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ομαλής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές της χώρας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Ελπίς», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει τα ακόλουθα:

«1. Πέραν των κλάδων που λειτούργησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και προφανώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, όπου είναι εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας κατά περίπτωση, συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

2. Η σύσταση αυτή ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα.

3. Τέλος, όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τονίζεται ότι ισχύουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».

Δημόσιος Τομέας

 

Με τηλεργασία λόγω των εκτάκτων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα λειτουργήσει αύριο το Δημόσιο. Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, συνιστάται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις.

Η απόφαση δεν αφορά εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας κηρύχθηκε αργία, όπως και την Τρίτη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, απόφαση που παρατάθηκε και για σήμερα.

Ειδικότερα και όπως υπογραμμίζεται «το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις συνεπεία της ισχυρής χιονόπτωσης και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποφάσισε την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα που παρέμειναν σε αναστολή τις προηγούμενες ημέρες, υπό συγκεκριμένες παραμέτρους και προϋποθέσεις».

Με τηλεκπαίδευση τα σχολεία


 

Εντωμεταξύ, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, αύριο, Πέμπτη, για λόγους ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση. Την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία απηύθυνε σύσταση να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση τα σχολεία το επόμενο διήμερο στις πληγείσες περιοχές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Αττικής, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιοποίησε την απόφασή του για κλείσιμο των σχολείων και αύριο, τονίζοντας πως ο λόγος που οι εκπαιδευτικές δομές θα παραμείνουν κλειστές είναι για την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών.

Αναλυτικά, έγραψε τα εξής: «Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου σε όλη την Αττική». Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά ήδη από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ενόψει τις κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

 

Λίγη ώρα μετά, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση ανακοίνωσε πως τα μαθήματα στα σχολεία της Αττικής που θα παραμείνουν κλειστά, θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ελήφθη προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως υπήρξαν σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις των οικείων Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση «αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά».

Τι θα γίνει με τα self test

 

Σε ό,τι αφορά τα self test, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε όσα σχολεία επαναλειτουργήσουν αύριο, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self test σήμερα, Τετάρτη.

Όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά «σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο.

Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή)».

Κλειστοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί

 

Τέλος, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) την Πέμπτη 27/01/2022 και την Παρασκευή 28/01/2022 σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων, μετά τις αποφάσεις δήμων και περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με στόχο την ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία όλων των δομών, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα ΚΔΗΔ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη 27/01/2022 και την Παρασκευή 28/01/2022».