7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Deutsche Welle: Τι επιφυλάσσει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια;

Τι επιφυλάσσει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια;
APimages

Στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα προκειμένου να παρερευθεί στους εορτασμούς για την 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επικεντρώνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της γερμανικής Deutsche Welle. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ένα «χαρμόσυνο νέο», το οποίο θα κομίσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα. Έτσι τις τελευταίες ώρες επικρατεί μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία αναφορικά με τις εξαγγελίες του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα σενάρια περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ο εντοπισμός κοιτάσματος φυσικού αερίου βορείως της Κύπρου, οδικός χάρτης για αναγνώριση της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας ή λειτουργία βάσης drone (στο κατεχόμενο Λευκόνοικο), αλλά και πρόσκληση σε Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στην πόλη των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.  

Από την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις εργασίες εξωραϊσμού, μεταξύ των οποίων ο καθαρισμός του δημοτικού κήπου και η αναπαλαίωση του τζαμιού Μπιλάλ Αγά.

Αν και τις τελευταίες ώρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και πως οι ανακοινώσεις του θα γίνουν από ξενοδοχείο της βόρειας Λευκωσίας, είναι βέβαιο πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το μέλλον της πόλης θα ανακοινωθούν κατά την παρουσία του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όπως επισημαίνει η DW, επικρατέστερο σενάριο είναι η ανακοίνωση από πλευράς του Τούρκου προέδρου ενός περαιτέρω ανοίγματος της πόλης και η πρόσκληση σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα ως αναγνωρισμένο από το ΕΔΑΔ ένδικο μέσο.

Την ίδια ώρα πληροφορίες της DW αναφέρουν πως στα σενάρια που επεξεργάζονται οι τ/κ αρχές είναι και η επίσπευση του ανοίγματος μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας εκτός της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Η παράλληλη διαδικασία θα περιλαμβάνει δήλωση αναγνώρισης της δικαιοδοσίας της «ΤΔΒΚ» και μη διεκδίκηση αποζημιώσεων.  

«Επαγρυπνεί» η Λευκωσία 

Όπως αναφέρει η DW, η Λευκωσία για την ώρα δεν είναι σε θέση να δηλώσει ξεκάθαρα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει πως οι όποιες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Ενώ γίνονται σκέψεις για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στα μέτρα αντίδρασης που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να είναι και η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας αλλά και κατά συγκεκριμένων προσώπων που μπορεί να εμπλακούν στην υπόθεση των Βαρωσίων.