Τι εκλογικά οφέλη βλέπει ο Μακρόν με την στροφή στα αριστερά

Τι εκλογικά οφέλη βλέπει ο Μακρόν με την στροφή στα αριστερά

Οι διακηρύξεις του Μακρόν για την αναδίπλωση στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία έδειξαν ξεκάθαρα τη διαφορετική κατεύθυνση που οδεύει ο Γάλλος πρόεδρος μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις μάλλον σοκαριστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Λεπέν σε απόσταση βολής από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Αν χρειαζόταν κάποιος κάτι ακόμα για να πειστεί, η εξαγγελία για αύξηση της κατώτατης πλήρους σύνταξης στα 1.100 ευρώ το δείχνει ξεκάθαρα.

Ο Μακρόν είχε υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος από τις αποφάσεις για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησής, το οποίο άλλωστε έσπευσαν να εκμεταλλευθούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ειδικότερα η Λεπέν έδωσε βάση στον τομέα των συντάξεων, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπου διαχωρίζονταν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι με βάση τη χειρωνακτική φύση της εργασίας, θέλοντας να δείξει πως είναι υλοποιήσιμες οι προτάσεις της. Το κομμάτι των πενηντάρηδων στη Γαλλία είναι ακριβώς ένα εκλογικό κοινό που στοχεύει ο Μακρόν να διατηρήσει την κυριαρχία του.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ωστόσο του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν η μεγάλη εκλογική άνοδος του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, με τον ριζοσπαστικό ακροαριστερό λόγο. Έχοντας επιτύχει την καλύτερη του επίδοση στην τρίτη του προσπάθεια για τη γαλλική προεδρία, ο Μελανσόν έμεινε εκτός δεύτερου γύρου για λίγες ψήφους, από τη Μαρίν Λεπέν. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Μελανσόν, σχεδόν το ¼ δηλώνει πως θα κατευθυνθεί προς τη Λεπέν, παρά τις παραινέσεις του ίδιου του ακροαριστερού υποψηφίου.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, όπου τα άκρα έλκονται περισσότερο μεταξύ τους, ο Μακρόν προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αναποφάσιστους εκλογείς. Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να προσθέσει κι άλλα στοιχεία στο πολιτικό στίγμα του, που έχει δομηθεί με βάση τη λογική, την ορθολογική διαχείριση και τον σεβασμό στην επιστήμη. Εκτιμάται πως το άνοιγμα του προς τα αριστερά κοινά, με εκτεταμένα σχέδια στήριξης του πληθυσμού, με βάση τις μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά θα συνεχιστούν, με σκοπό να πείσει πως θα είναι εκείνος που θα ενώσει στην πράξη τη Γαλλία.