Τι είναι το πολυαναμενόμενο Dfinity που μοίρασε... δωρεάν κρυπτονομίσματα 2 δισ. δολαρίων

Τι είναι το πολυαναμενόμενο Dfinity που μοίρασε... δωρεάν κρυπτονομίσματα 2 δισ. δολαρίων

Το Dfinity είναι από τα blockchain πρότζεκτ που έχει σηκώσει χρηματοδότηση εκατομμυρίων. Ωστόσο, είναι επίσης ένα από τα λιγότερο κατανοητά στο ευρύ κοινό. Το μεγαλύτερο μέρος της αφάνειας του Dfinity οφείλεται στην τεχνική πολυπλοκότητα και το αφηρημένο όραμά του. Η κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος τους αλλά και η δημοσίευση του κώδικα ανοιχτού λογισμικού αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κατανόηση στο έργο τους.

Αρκετά πρότζεκτ όπως το Ethereum, αποκαλούνται παγκόσμιοι υπολογιστές. Ωστόσο, η Dfinity προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που σχετίζονται με το παραδοσιακό Διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, της λειτουργικότητας και των δεδομένων χρήστη υπάρχουν σε ιδιόκτητα οικοσυστήματα που ελέγχονται από πολυεθνικές τεχνολογίας. Η απάντηση των προγραμματιστών του Dfinity, οραματίζονται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλουν όπου οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν και να φιλοξενήσουν λογισμικό χωρίς τα μονοπώλια των πολυεθνικών που ελέγχουν τα δεδομένα των χρηστών σήμερα.

Από το 2016, η Dfinity έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία του «Internet Computer», ενός αποκεντρωμένου δικτύου blockchain που στοχεύει στην επέκταση της λειτουργικότητας του διαδικτύου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Dfinity εκτείνεται πέρα από την τεχνολογία blockchain. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη, επεκτάσιμη πλατφόρμα, η οποία μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα, να εκτελεί υπολογισμούς και να υποστηρίζει την κοινοτική διακυβέρνηση. Αντιμετωπίζει έτσι τα προβλήματα που μαστίζουν το παραδοσιακό Διαδίκτυο, όπως σχετικά χαμηλή ασφάλεια δεδομένων και μια ολιγοπωλιακή πολιτική που ελέγχεται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Το Internet Computer (IC) σκοπεύει λιγότερο στη δημιουργία μιας αμετάβλητης βάσης δεδομένων και περισσότερο για τη δημιουργία ενός Διαδικτύου ανοιχτής πρόσβασης. Το Διαδίκτυο συνδέει δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω πρωτοκόλλων TCP / IP. Το Internet Computer Protocol (ICP) στοχεύει να προωθήσει αυτήν την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας μια δημόσια πλατφόρμα υπολογισμού, έτσι ώστε οι προγραμματιστές, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικοί φορείς να μπορούν να αναπτύξουν λογισμικό και υπηρεσίες απευθείας στο δημόσιο Διαδίκτυο. Όπως το Ethereum, αυτή η πλατφόρμα θα επέτρεπε στους προγραμματιστές να εκτελούν εφαρμογές υπολογιστών σε αποκεντρωμένη υποδομή. Σε αντίθεση με την Ethereum, το IC σκοπεύει να προσφέρει στις εταιρείες την αποτελεσματικότητα να εκτελούν αυτές τις εφαρμογές σε κλίμακα και την ευελιξία να τις κατασκευάζουν ώστε να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες ανάγκες μιας συγκεκριμένης βάσης χρηστών (π.χ. απόρρητο).

Το Dfinity έχει επί του παρόντος σχεδόν 100.000 ακαδημαϊκές αναφορές και 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το Dfinity είναι ένα από τα πιο καλά χρηματοδοτούμενα πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων. Το Mainnet ξεκίνησε στις 7 Μαΐου 2021 και το ψηφιακό νόμισμα του δικτύου ξεκίνησε τη δημόσια διαπραγμάτευση του στις 10 Μαΐου. Το πρότζεκτ ξεκίνησε πραγματικά την συγκέντρωση χρημάτων πριν από την έκρηξη του ICO κάτω από το διακριτικό όνομα $ DFN, αλλά έκτοτε μετονομάστηκε σε $ ICP. Μετά το Polkadot, η Dfinity έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κεφάλαιο χρηματοδότησης. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 160 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

Υπήρξαν πολλοί γύροι χρηματοδότησης της Dfinity. Σύμφωνα με τη Dfinity, είχαν τρεις κύριους γύρους χρηματοδότησης και ένα airdrop event:

-Seed Round, Φεβρουάριος-2017: Αυτός ο γύρος διαφημίστηκε με ένα tweet. Η Dfinity συγκέντρωσε 3,9 εκατομμύρια CHF από 370 συμμετέχοντες, με αποτίμηση 16 εκατομμυρίων δολαρίων ή τιμή 0,03 $ ανά token. Διατήρησε ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων σε ETH και BTC. Σύμφωνα με την ομάδα, η Dfinity σε ένα σημείο μετέτρεψε αυτές τις προηγούμενες κατανομές ETH και BTC σε fiat αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Dfinity είχε υποσχεθεί σε αυτούς τους επενδυτές της Seed ότι ο επόμενος γύρος θα ήταν o κύριος γύρος συγκέντρωσης με αξία 20 εκατομμυρίων CHF, παρόμοια με ένα ICO. Ωστόσο, μετά την έκρηξη του 2017, το έργο συνειδητοποίησε ότι ο στόχος αποτίμησης ήταν πολύ χαμηλός. Επιπλέον, η Dfinity ανέφερε ότι τα ICO θα μπορούσε να το είχε τοποθετήσει σε μια γκρίζα νομική ζώνη για το δίκαιο περί κινητών αξιών. Ως αντιστάθμιση, για να επιβραβεύσει τους πρώτους συμμετέχοντες, η ομάδα υποσχέθηκε ότι στους επενδυτές του Seed θα απονεμηθούν 24,72% των token κατά τη δημιουργία. Στρατηγικός γύρος, Ιαν-2018: Η Dfinity συγκέντρωσε 20,54 εκατομμύρια δολάρια για το 7,00% της αρχικής προσφοράς (ο αριθμός έχει αναθεωρηθεί από το 6,84% που αναφέρθηκε προηγουμένως).

Αυτή η κατανομή θα παραχωρηθεί μηνιαία για τρία χρόνια ξεκινώντας από την έναρξη του mainnet (Μάιος 2021). Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τα επενδυτικά κεφάλαια Polychain Capital, Andreessen Horowitz, CoinFund, Multicoin Capital και Greycroft Partners. Αυτός είναι  πρώτος χρηματοδότησης που το επενδυτικό κεφάλαιο a16z επενδύει στο κρυπτονομίσματα. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Dfinity συγκέντρωσε περισσότερα από 61 εκατομμυρίων δολαρίων.

-Private Sale, Αυγ-2018: 110 συμμετέχοντες συνεισέφεραν 97 εκατομμύρια δολάρια για το 4,96% της αρχικής προσφοράς, που πωλήθηκαν στα 4 $ ανά διακριτικό ICP. Αυτός ο αριθμός έχει αναθεωρηθεί από το 4,75%. Αυτή η κατανομή ήρθε με ένα μηνιαίο πρόγραμμα κατοχύρωσης ενός έτους από την έναρξη του mainnet. Η κατοχύρωση θα ξεκινήσει στην αρχική εκδήλωση διανομής των token στις 10 Μαΐου 2021. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον γύρο περιλαμβάνουν τους Andreessen Horowitz, Polychain Capital, SV Angel, Aspect Ventures, Electric Capital, ZeroEx, Scalar Capital και Multicoin Capital.

-AirDrop, Μάιος-2018: ICP token αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 0,80% της αρχικής προσφοράς, μεταφέρθηκαν στους πρώτους υποστηρικτές που είχαν εγγραφεί στο newsletter, τα φόρουμ, το slack και άλλες διαδικτυακές κοινίτητες. Αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση είναι αυτά τα ποσά ξεπερνούν τα 1,89 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συμμετέχοντες στο Airdrop έλαβαν την έκδοση IOU των κρυπτονομισμάτων ICP τους τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτά τα κρυπτονομίσματα θα μεταφερθούν στις 10 Μαΐου 2021.

Στις 10 Μαΐου εκδόθηκαν ICP ψηφιακά νομίσματα  τα οποία έχουν κατανεμηθεί αναλόγως:

Πηγή: Messari

Η ομάδα αναμένει στα τέλη του 2021 να υπάρχουν 123 data centers που υποστηρίζουν το δίκτυο και 4.300 αποκεντρωμένοι κόμβοι. Η ομάδα πλέον ξεπερνά τα 200 άτομα σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτή τη στιγμή με βάση το IOU που διαπραγματεύεται στο ανταλλακτήριο FTX το νόμισμα αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση στα περίπου $180 δίνοντας κεφαλαιοποίηση $22 δισ. και Fully Diluted Market Cap αξίας $85 δισ. Σε κινεζικά ανταλλακτήρια η τιμή την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε ακόμα και τα $530. Στις 4 Μαΐου το Coinbase Pro ανακοίνωσε την προσεχή διαπραγμάτευση του κρυπτονομίσματος, μαζί με τα ανταλλακτήρια Huobi & FTX. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια.