Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν προβάδισμα στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παράλληλα προπορεύεται και σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες.

Συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters από την εταιρεία Ipsos, δίνει προβάδισμα στον δημοκρατικό υποψήφιο σε πολιτείες, όπως το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβανία. Στην μεν πρώτη η οποία -σημειωτέον- έχει και τη μεγαλύτερη άνοδο σε κρούσματα κορονοϊόυ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Μπάιντεν λαμβάνει 53% έναντι 44% του Τραμπ. Στην Πενσυλβάνια, τη γενέτειρα του Μπάιντεν το προβάδισμα για τον πρώην αντιπρόεδρο είναι στο 5% (50%-45%). Σημειώνεται ότι μια άλλη δημοσκόπηση στην εν λόγω πολιτεία για λογαριασμό της εφημερίδας Morning Call, έφερνε τη διαφορά στις 7 μονάδες.

Σε Φλόριντα (50%), Νότια Καρολίνα (49%) και Αριζόνα (49%) προπορεύεται μεν ο Μπάιντεν ωστόσο η διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ο οποίος λαμβάνει και στις τρεις αυτές πολιτείες, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Reuters.

Παράλληλα όμως μια άλλη δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο για την εταιρεία YouGov σε συνεργασία με το Yahoo News φέρνει τον Δημοκρατικό υποψήφιο να έχει προβάδισμα 12% από τον αντίπαλο του.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι το 54% των πιθανών ψηφοφόρων είτε έχουν ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν είτε σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν μέχρι την Ημέρα των Εκλογών, την ώρα που το 42% των πιθανών ψηφοφόρων λένε ότι ψηφίζουν για τον Τραμπ.

Συγκριτικά, μια δημοσκόπηση του YouGov που διεξήχθη μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2016 έδειχνε τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται του Τραμπ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, από 48% σε 45%. 

Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Five Thirty Eight, ο Μπάιντεν έχει 87% πιθανότητα εκλογής σύμφωνα με και 91% σύμφωνα με το περιοδικό Economist. 

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι κάνεις υποψήφιος τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984 δεν έχει κερδίσει την προεδρία με διψήφια διαφορά και κανείς δεν έχει χάσει με πάνω από 10% από την εποχή του Χέρμπερτ Χούβερ το 1932.