Θωράκιση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις και νέες ΜΕΘ

Θωράκιση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις και νέες ΜΕΘ

Μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορονοϊού λαμβάνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας. Νέες προσλήψεις, νέες κλίνες ΜΕΘ, εξασφάλιση νέων απλών κλινών είναι μερικές από τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, προβλέπεται και η άμεση απορρόφηση ειδικευόμενων γιατρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στις 565 ΜΕΘ που υπήρχαν πριν από 2 μήνες έχουν προστεθεί 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ καθημερινά θα προστίθενται και άλλες.

Παράλληλα, 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουν ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. Ανάλογα με την εξάπλωση του ιού και με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το υπουργείο οι αριθμοί των κλινών θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ενίσχυση νοσηλευτικού- ιατρικού προσωπικού

Απόφαση με την οποία καλούνται γιατροί να προσέλθουν στα νοσοκομεία ώστε να συνάψουν άμεσα σύμβαση διάρκειας έως 4 μηνών και να τοποθετούνται σε κενή οργανική θέση ειδικευόμενου οποιασδήποτε ειδικότητας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Λόγω του κατεπείγοντος, όπως αναφέρεται, η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα άμεσης πρόσληψης στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν οι ιατροί, των οποίων οι αιτήσεις τους εκκρεμούν στις λίστες αναμονής, κυρίως για τις ειδικότητες της Εσωτερικής Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας - Φυματιολογίας, Ακτινολογίας, Παιδιατρικής και πληρούν παράλληλα, τις προϋποθέσεις τοποθέτησης (έκδοση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος, πιστοποιητικό εκπλήρωσης του προκαταρκτικού σταδίου ειδίκευσης,αν απαιτείται).

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία διαθέτουν κενές θέσεις ειδικευομένων ιατρών οποιασδήποτε ειδικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οποίες δεν πρόκειται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα, οφείλουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών ενοτήτων, να προβούν άμεσα σε επικοινωνία με τους ανωτέρω ιατρούς. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιατροί, οι φάκελοι των οποίων έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας για τοποθέτηση και συνεπώς βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης για ειδίκευση.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Βάσει των αναγκών στα νοσοκομεία καθημερινά θα εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο στήριξης του ΕΣΥ έγινε έκκληση από το υπουργείο Υγείας για εθελοντές ώστε να συνδράμουν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές όλης της χώρας. Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Έχει ανέβει στο site του υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας το ΕΣΥ σε αυτή τη φάση στην οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει, την ώρα που άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας σε άλλες χώρες έχουν φτάσει στα όρια τους και έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, επισήμανε πως καθοριστικός παράγοντας για το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος Απριλίου και όσο διαρκέσει αυτή η κρίση είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφέρονται ατομικά οι πολίτες, λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να αντέχει.