Κορονοϊός: Θετικό πάνω από το 10% του πληρώματος στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Θετικό πάνω από το 10% του πληρώματος στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Περισσότερο από το 10% των 4.800 μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούζβελτ» έχει διαγνωσθεί θετικό στο νέο κορωνοϊό, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού.

Σύμφωνα την ίδια πηγή, «το 92% του πληρώματος του αεροπλανοφόρου έχει εξετασθεί κι έχουν βρεθεί 550 θετικοί και 3.671 αρνητικοί» στον νέο κορονοϊό που έχει σκοτώσει πάνω από 107.000 ανθρώπους παγκοσμίως και πάνω από 20.500 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε πως 3.696 από τα μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ή στρατώνες στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου έχει αγκυροβοληθεί το πλοίο. Σημειώνεται ότι με αφορμή τα παραπάνω ο πρώην κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Μπρετ Κροζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του επειδή άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ζητώντας την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για να ελεγχθεί το ξέσπασμα του ιού.

Σε επιστολή που συνέταξε ο Κροζιερ και η οποία διέρρευσε στη δημοσιότητα περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ναυτών διαγιγνώσκονταν θετικοί στον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων, ο Κρόζιερ ζητούσε από το επιτελείο "αποφασιστική δράση" για τη σωτηρία του πληρώματος και λήψη μέτρων όπως η άμεση απομάκρυνση 4.000 ατόμων από το πλοίο και ο περιορισμός τους σε αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων.