7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Θεμιστοκλέους: Έχουμε αποφασίσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους

Θεμιστοκλέους: Έχουμε αποφασίσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους

«Αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αποφασίσει την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Το επόμενο διάστημα θα ορίσει και το ηλικιακό όριο στους οποίους θα επιτραπεί η τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, σε ειδικές ομάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το στοίχημα είναι ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εκτίμησε ότι το ένα εκατομμύριο πολίτες που υπολειπόμαστε μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μπορεί να καλυφθεί σε δέκα ημέρες καθώς η δυναμική που έχουμε ξεπερνάει τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. 

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι τη Δευτέρα (23/8) κλείστηκαν 25.000 νέα ραντεβού και ότι χθες (24/8) είχαμε 35.000 νέα ραντεβού. Να προσέλθουν οι πολίτες και να μην αναβάλουν τα ραντεβού τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεους 

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τα ποσοστά προστασίας που παρέχει το κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι αυτό έχει μικρή σημασία. «Επιστημονικά το εμβόλιο προστατεύει. Αν προστατεύει σε κάποιον 97% ή 95% μπορεί να μην έχει τόσο σημασία. Το εμβόλιο προστατεύει πάρα πολύ σε σχέση με κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Έχουμε συμφωνήσει όλη η επιστημονική κοινότητα και οι Διεθνείς Οργανισμού ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει. Βλέπουμε τώρα ότι ενώ υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική, εντούτοις υπάρχει μια μεγάλη προστασία στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί». 

Σε ό,τι αφορά τα νέα εμβόλια που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «Το εμβόλιο της CureVac έβγαλε μια αποτελεσματικότητα η οποία δεν είναι τόσο υψηλή και θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Αναμένουμε εμβόλια από Novavax, αν ολοκληρωθούν όλες οι επιστημονικές διεργασίες, προς το τέλος της χρονιάς. Και το εμβόλιο της Sanofi μπορεί να έρθει».

Για τις αντιδράσεις στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Απαντώντας στις αντιδράσεις των υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «την απάντηση τη δίνουν οι πολίτες που δεν θέλουν οι συγγενείς τους να κινδυνεύει γιατί το επαγγελματικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν μπορεί υψωθεί ένας συνδικαλιστικός αντίλογος πάνω σε αυτό. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο». 

Όσον αφορά το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, όπως διευκρίνισε, «έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Έχουμε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη δυσκολία αυτό θα προχωρήσει». 

Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στην ΠΟΕΔΗΝ εκφράζοντας την άποψη ότι έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό. «Με προηγούμενες ανακοινώσεις, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, δεν ήταν σύμμαχός μας στον εμβολιασμό του προσωπικού από την πρώτη στιγμή». Πρόσθεσε πάντως ότι τα διοικητικά όργανα των ιατρών, σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ, ήταν οι πρώτοι που στήριξαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού». 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σε παιδιά κάτω των 12 ετών ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Το πιο πιθανό είναι να γίνει, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει τα εμβόλια να είναι ασφαλή στο 1.000%», διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός αφορά παιδιά άνω των 12 ετών.