Θα «σώσει» ο Ν. Μπακατσέλος το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα;

Θα «σώσει» ο Ν. Μπακατσέλος το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα;

Με όναμα «βαρύ» και ιστορία 152 χρόνων η Πίτσος, η εταιρεία που κάποτε έμπαινε σε όλα τα ελληνικά σπίτια έπαιξε τους τίτλους τέλους στη χώρα μας. Η απόφαση να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα είχε παρθεί από το 2018. Ωστόσο αναβλήθηκε για το μέλλον και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παραμείνει στη χώρα μας, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου στο Ρέντη και τη μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία.

Έτσι λοιπόν η επιχείρηση που έφτασε να κατασκευάζει μέχρι και τρίκυκλα στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 1865 μεταναστεύει προς Ανατολάς. Ωστόσο μια ελληνική εταιρεία με έντονη αναπτυξιακή δυναμική, η Pyramis ενδιαφέρεται για την απόκτηση του θρυλικού εργοστασίου.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Bosch και της Pyramis, όμως ο ίδιος ο CEO της εταιρείας  και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος παίρνει θέση για το ενδεχόμενο deal στο Liberal Markets.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό σημείο με την Bosch. Στόχος μας είναι μέσα στο 2021 να κλείσει η συμφωνία, αν και αυτό εξαρτάται προφανώς και από τη γερμανική εταιρεία. Υπάρχει η θέληση να αγοράσουμε και οι Γερμανοί βλέπουν θετικά μια τέτοια προοπτική. Ανταλλάσουμε πληροφορίες και εντός του τρέχοντος έτους θα έχουμε εξελίξεις» δηλώνει ο Νικόλας Μπακατσέλος.

Όμως ποιός είναι ο απώτερος στόχος της εταιρείας που εμπορεύεται ολοκληρωμένα συστήματα κουζίνας, φούρνους, εστίες, απορροφητήρες και λευκές συσκευές;

«Θέλουμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα. Προφανώς υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια στην επιλογή μας, δεν είναι μόνο αλτρουϊστικοί οι λόγοι. Θεωρώ πως σε μία αγορά που κυριαρχείται από το διαδίκτυο, ο κλάδος της βιομηχανίας αποτελεί το μέλλον. Άλλωστε ως οικογένεια είμαστε υπερ της μεταποίησης» εξηγεί ο κ.Μπακατσέλος.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Pyramis στοχεύει σε μία win-win διάδοχη κατάσταση, σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα της Πίτσος θα συνεχίσουν να παράγονται στο Ρέντη, εκτός από την παραγωγή των προϊόντων της Pyramis.

«Μέσω αυτής της ενδεχόμενης συμφωνίας η Bosch θα διατηρήσει βάση στην Ελλάδα και θα μπορέσει να διατηρηθεί στην ελληνική αγορά. Άλλωστε μέσω μιας ενδεχομένης συμφωνίας θα μάθουμε από την τεχνογνωσία της γερμανικής εταιρείας, κάτι που είναι θετικό για εμάς. Όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα deal» συμπληρώνει ο Νικόλας Μπακατσέλος.

Η Pyramis είναι μια εξαγωγική εταιρεία και παρά την πανδημία έχει αναπτυξιακούς στόχους για το 2021. «Θέλουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό μπαίνοντας σε νέες αγορές, να συνεχίσουμε και να εξάγουμε όσα παράγουμε στη Θεσσαλονίκη» εξηγεί ο CEO της Pyramis, με την εταιρεία να θέλει να αυξήσει το μερίδιο στην αγορά που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Η τελευταία χρήση της εταιρείας  ήταν κερδοφόρα. Το «χτύπημα» της οικονομικής κρίσης ωστόσο συρρίκνωσε τα οικονομικά της μεγέθη, όμως η εταιρεία «γύρισε» σε κέρδη όπως προκύπτει από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό το 2019, καθώς κατέγραψε κέρδη 271 χιλ. ευρώ, από ζημιές 104 χιλ. ευρώ το 2018.