Θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για τον ψηφιακό φόρο
Κομισιόν

Θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για τον ψηφιακό φόρο

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη προχωρήσει με τη δική της πρόταση για τη φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών εταιρειών όπως η Google, το Amazon, το Facebook ή η Apple, εάν δεν υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για έναν τέτοιο φόρο φέτος, δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλίνι.

Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, ο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ για την κίνηση των ΗΠΑ να βάλουν φρένο στις διεθνείς συνομιλίες για τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση παρά μια οριστική στάση».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια παγκόσμια λύση για να φέρει τη φορολογία των εταιρειών στον 21ο αιώνα - και πιστεύουμε ότι η προσέγγιση των δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ είναι η σωστή», είπε.

Γαλλία: Θα επιβάλλουμε τον ψηφιακό φόρο ό, τι και να γίνει

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες «πρόκληση», δήλωσε ότι το Παρίσι θα επιβάλλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες είτε οι ΗΠΑ επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα είτε όχι.

Ο Λεμέρ δήλωσε πως είτε επιστρέψουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, η Γαλλία θα επιβάλλει τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών φέτος. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με αντίποινα, μια που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη φορολογία στοχοποιεί άδικα αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Η επιστολή αυτή αποτελεί πρόκληση. Μια πρόκληση προς όλους τους εταίρους στον ΟΟΣΑ τη στιγμή που βρισκόμασταν σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Η Γαλλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νέους φόρους για τις ψηφιακές εταιρείες, είχε συμφωνήσει να αναστείλει τις εισπράξεις των εισφορών όσο διενεργούνταν διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ, που ηγείται μιας παγκόσμιας προσέγγισης του ζητήματος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία αντέδρασαν από κοινού στην επιστολή του Αμερικανού ομολόγου τους, με την οποία ανακοίνωνε την αποχώρηση των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ το συντομότερο δυνατόν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν ελάχιστους φόρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και οι ΗΠΑ αντιστέκονται σε νέους, διμερείς φόρους για τις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ χωρίς συμφωνία στον ΟΟΣΑ.