Θα έρθει η άνοιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω των τραπεζικών μετοχών;

Θα έρθει η άνοιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω των τραπεζικών μετοχών;

Την περασμένη εβδομάδα οι αρκούδες των ομολόγων έδειξαν τα δόντια τους  με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων διεθνώς και με το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας να φθάνει στο 1,14% από το 0,63% ένα μήνα πριν. Μια αναπόφευκτη αντίδραση που υποδηλώνει  τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη με το πέρας της πανδημίας και με την πρόοδο των εμβολιασμών παγκοσμίως. Η αύξηση εμπιστοσύνης στο ιδιωτικό τομέα και οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη κερδοφορία που θα επουλώσει τα τραύματα της πανδημίας δημιουργεί ταυτόχρονα φόβους για σταδιακή απόσυρση της νομισματικής πολιτικής γι αυτό άλλωστε στις μεγάλες οικονομίες του δυτικού κόσμου οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στα υψηλά έτους.

Η ελληνική αγορά  έκλεισε τον προηγούμενο μήνα με προσπάθειες αυτονόμησης από τις διεθνείς αγορές που βρέθηκαν σε διόρθωση την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζοντας την ανοδική της  πορεία και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές του μήνα με απόδοση στον Γενικό Δείκτη της τάξεως του άνω του 5% 

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου έφερε χαμόγελα στην αγορά με πρωτεργάτη τον τραπεζικό κλάδο  που επανέφερε προσδοκίες αλλά και ερωτήματα:  Θα συνεχιστεί το ράλι των διεθνών αγορών; Θα ακολουθήσει η ελληνική αγορά; Ποιες εταιρείες  θα βρεθούν στη θέση οδηγού στην επόμενη κίνησή της;  Θα συμμετάσχει και ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος σε μια καινούργια ενδεχόμενη «βόρεια» κίνηση;

Οπωσδήποτε οι αγορές προετοιμάζονται για τη μετά την πανδημία φάση και παρά το γεγονός ότι βλέπουν ταχύτερη επάνοδο της ανάπτυξης, ανησυχούν  και για μια πιθανή μεταβλητότητα που θα προέρχεται από φόβους για μεταβολή της νομισματικής πολιτικής ή και από υγιείς διορθώσεις των αγορών που συνεχίζουν να έχουν bull χαρακτηριστικά.

Η ελληνική αγορά είναι καταδικασμένη να ξεκινήσει ένα καινούργιο ενάρετο κύκλο αφού καταγράψει τα οδυνηρά αποτυπώματα της πανδημικής κρίσης που οφείλονται κυρίως στην κατάρρευση του τουρισμού και την «αποχή» από τη δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου. Με δεδομένο το γεγονός  ότι σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες οι αποτιμήσεις των εγχώριων βρίσκονται σε discount και με τις τράπεζες να διαπραγματεύονται με το μεγαλύτερο -άνω του 50%- σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, πρέπει να δούμε που μπορεί να στηριχθεί ένας νέος ανοδικός κύκλος.

Τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν τις εταιρείες σε αναζήτηση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων κυρίως εκείνες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα είναι υψηλή. Τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η πληροφορική που εκπροσωπούνται από εισηγμένες με καλή  χρηματοοικονομική διάρθρωση θα επωφεληθούν από τέτοιες εκδόσεις που το μόνο αρνητικό αντίκτυπο είναι ότι τραβά ρευστότητα από την αγορά. Η  μεγάλη δημοσιονομική υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης  αλλά και το άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού όπως η περίπτωση  της Hellenic Cables (Cenergy- Viohalco) με τον γαλλικό διαχειριστή δικτύων RTE για την προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων Υψηλής Τάσης, δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η ελληνική αγορά αυτή τη μεταβατική χρονιά αλλά και εισηγμένες με εξωστρεφή προσανατολισμό και κλάδους που θα ευνοηθούν από την άφθονη ρευστότητα της νομισματικής πολιτικής.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει,  εάν η μέχρι τώρα αμφιθυμία του τραπεζικού κλάδου θα μεταβληθεί σε προσδοκίες γρήγορης εξυγίανσης  και ..επιθετικής συμπεριφοράς των μετοχών του που θα συμπαρασύρει όλη την αγορά προς τα πάνω προσφέροντας τα πολεμοφόδια όχι μόνο στην πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων αλλά και στο ταμπλό .

Και γιατί όχι;  Το πρόγραμμα «Ηρακλής» στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών προσφέροντας ελκυστικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Επείγει φυσικά και η …συνέχεια με τον «Ηρακλή» 2 που θα οδηγήσει σε  περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό τη βελτίωση της κερδοφορίας τους και της κεφαλαιακής επάρκειάς τους  ώστε να  μπορούν μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία τα ποσά που θα εισρεύσουν από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Η χθεσινή διαγραμματική εξέλιξη της κίνησης των μετοχών, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου των συστημικών τραπεζών προεξοφλώντας εξελίξεις:  Η επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία εξυγίανσης τους η και να υποδεχθεί επόμενες  αυξήσεις κεφαλαίου αναπτυξιακής πλέον διάστασης είναι αδήριτη ανάγκη.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ : ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ.

Σημαντική η ανοδική διαφυγή από το καθοδικό κανάλι ΑΒ ( μέρος ενός μεγάλου σχηματισμού κούπα με χερούλι) που την οδηγεί στο pivot point των 538 μονάδων στα υψηλά του Ιανουαρίου, η υπέρβαση των οποίων θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική προς την επόμενη αντίσταση των 607 μονάδων, που «χάθηκαν» κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του 2020. Το επίπεδο των 470 μονάδων θα αποτελεί σημαντική στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.