Θα βάλει πλάτη ο ΟΠΕΚ στο θρίλερ των ενεργειακών τιμών;

Θα βάλει πλάτη ο ΟΠΕΚ στο θρίλερ των ενεργειακών τιμών;

Αισιόδοξες εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα στις 3 Αυγούστου, στο επίπεδο των πρόσθετων προμηθειών πετρελαίου που θα ήταν αυτή τη στιγμή μάνα εξ’ουρανού προκειμένου να σταθεροποιηθεί εν μέρη η ενεργειακή αγορά που υποφέρει από τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου. 

Η αισιοδοξία αυτή  πηγάζει από τις συνομιλίες που είχε ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του ευρύτερου ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή; Είναι πολυ πιθανό, αν και υπενθυμίζουμε ότι ουδέποτε η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις περί αύξησης της παραγωγής. 

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στις 19 Ιουλίου ότι δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην αγορά, αλλά έλλειψη ικανότητας διύλισης. 

Είναι γεγονός ότι για την  κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ζωτικής σημασίας μια αύξηση παραγωγής από τον OPEC+ . Βλέπετε οι ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου θα ήταν καλό να γίνουν με χαμηλότερες ενεργειακές τιμές που θα έχουν αποσυμφορήσει την αφαίμαξη στο πορτοφόλι του Αμερικανού καταναλωτή. 

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι τα μέλη του ΟPEC+ δεν συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτές τις επιθυμίες. Ως εκ τούτου, ακόμα και αν προχωρήσει ο ΟPEC+ σε μια αύξηση της παραγωγής, το πιο πιθανό είναι αυτή η αύξηση να είναι εξαιρετικά μετριοπαθής και άρα ανεπαρκής.

Ένας απρόσμενος «σύμμαχος»

Μπορεί η απόφαση του ΟPEC+  να μην είναι με το μέρος των καταναλωτών την επόμενη εβδομάδα, όμως το ισχυρό δολάριο και ο φόβος μιας επικείμενης ύφεσης έχουν βοηθήσει στο να χάσουν οι τιμές του πετρελαίου -τουλάχιστον προς το παρόν- την ανοδική τους δυναμική.

Οι θεσμικοί φορείς ο ένας μετά τον άλλον κατεβάζουν τον πήχη των εκτιμήσεων, με επιστέγασμα αυτή την εβδομάδα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο  μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε απερίφραστα ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί σύντομα στο κατώφλι μιας ύφεσης και εκτίμησε  ότι  φέτος θα επιβραδυνθεί στο 3,2% από 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, για τις ΗΠΑ το Ταμείο αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,3% για φέτος και 1,0% για το 2023 και για την Ευρωζώνη εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,6% φέτος και 1,2% για το 2023.

Είναι άραγε η τελευταία αναθεώρηση προς τα κάτω  των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης; Πολύ φοβόμαστε πώς όχι.

Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στην πρόσφατη μηνιαία έκθεση του στην πρόβλεψη ότι, ναι μεν θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος. Τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Κίνα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η Covid 19 είναι  ένας επιπλέον λόγος.

Πιο συγκεκριμένα ο OPEC άφησε αμετάβλητες τις φετινές προβλέψεις για αύξηση  στα 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες τιμές και τον πληθωρισμό και αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023  με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε ύφεση.  

Αλήθεια πόσο σίγουρη είναι μια καλή εξέλιξη και στα δύο αυτά προβλήματα που μας κληροδοτεί το 2022;

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η  πρόβλεψη του OPEC για τη ζήτηση του 2023 είναι περισσότερο αισιόδοξη συγκριτικά με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι αντίρροπες δυνάμεις γύρω από το πετρέλαιο

Η λογική επεξεργασία των συνθηκών που διαμορφώνουν το οικονομικό περιβάλλον, μας αναγκάζει να δώσουμε αυξημένες πιθανότητες στο σενάριο μιας σοβαρότερης οικονομικής επιβράδυνσης που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε ύφεση. Αυτό επηρεάζει καθοδικά τα σενάρια της μελλοντικής ζήτησης για πετρέλαιο και ως εκ τούτου τις προσδοκίες της αγοράς. 

Καθοδική είναι και η επίδραση της συνεχούς ενδυνάμωσης του δολαρίου, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχίσει για λίγους μήνες ακόμα καθότι 

-διατηρείται η σημαντική διαφορά στους ρυθμούς αύξησης επιτοκίων από τη Fed σε σχέση με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες,

-διατηρείται –με ένα ενδεχόμενο διάλειμμα πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο το αίσθημα απέναντι στο δολάριο ως επενδυτικό καταφύγιο.

Όσο διατηρείται το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου και η αβεβαιότητα που μεγαλώνει τη λάμψη του ως επενδυτικό καταφύγιο, τόσο αυτό θα συγκρατεί μεγάλο μέρος της δύναμης του. 

Η αντίστροφη πορεία θα ξεκινήσει όταν η Fed θα αφήσει το πόδι από το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων και η ΕCB με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες θα αρχίσουν να γίνονται επιθετικότερες, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μειώνεται η ψαλίδα της επιτοκιακής διαφοράς.

 Μέχρι τότε όμως, το ακριβό δολάριο θα αποτελεί βαρίδι για την τιμή του πετρελαίου καθότι το καθιστά πολύ ακριβότερο για τις οικονομίες με πολύ πιο αδύναμα νομίσματα.

Υπάρχουν όμως και οι δυνάμεις που εξασκούν ανοδική επιρροή στον μαύρο χρυσό.

Καταρχάς τα ιστορικά ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου μετατοπίζουν  ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης  στο πετρέλαιο. 

Εδώ και μήνες όμως, η περιορισμένη προσφορά  βρίσκεται πίσω από τη ζήτηση. Αυτή  είναι η πιο σημαντική ανοδική δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου. 

Μια ανταπόκριση του ΟPEC+ στις εκκλήσεις της αγοράς σίγουρα θα αποδυνάμωνε αυτόν τον καταλύτη, όμως μένει να δούμε τις σχετικές αποφάσεις στις 3 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Σαουδάραβες έχουν δίκιο όταν στρέφουν την προσοχή μας από το θέμα της προσφοράς στο θέμα της διύλισης. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση μείωσαν όλα αυτά τα χρόνια τις επενδύσεις στην εξόρυξη, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή μια άμεση αύξηση της προσφοράς από όλους τους πετρελαιοπαραγωγούς. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί παραγωγοί ήδη αγωνίζονται να τηρήσουν τις υπάρχουσες ποσοστώσεις παραγωγής.  

Ταυτόχρονα πολλά διυλιστήρια είναι προσαρμοσμένα στη διύλιση του πετρελαίου των Ουραλίων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις,  χρόνος και χρήμα προκειμένου να προσαρμοστούν στη διύλιση του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ.α 

H τεχνική εικόνα και το πιθανό range των επόμενων μηνών

Οι προσδοκίες ότι ο ΟPEC+ μπορεί να αυξήσει έστω και μετριοπαθώς την παραγωγή, οδήγησαν την Παρασκευή τις τιμές του Brent σε ενδοσυνεδριακή άνοδο έως και 4% στα 106,50 δολάρια/βαρέλι, ακριβώς στον 30άρη του ημερήσιου διαγράμματος. 

Εν συνεχεία όμως περιορίστηκε η άνοδος πέριξ των 103,5 δολαρίων/βαρέλι. Οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα 111 δολάρια/βαρέλι και στα 115 δολάρια/βαρέλι, η ανοδική διάσπαση των οποίων είναι βασική προϋπόθεση για να δούμε τη  ζώνη των 125-126 δολαρίων/βαρέλι.  

Η πρώτη στήριξη  βρίσκεται  στη ζώνη των 102,50- 103,30 δολάρια/βαρέλι, η δεύτερη  στα 98 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα 92,5-94 δολάρια /βαρέλι είναι το «βαρύ πυροβολικό» του ημερήσιου διαγράμματος.

Όσο το «κάδρο» των οικονομικών συνισταμένων παραμένει ίδιο, θα παραμείνει και η στήλη σταθερή στην προσδοκία για ένα βραχυμεσοπρόθεσμο  range τιμών στο Brent μεταξύ των 95-120 δολαρίων/βαρέλι με κέντρο βάρους στα τρέχοντα επίπεδα. Για να δούμε βέβαια και την ψήφο του ΟPEC+ την προσεχή Πέμπτη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.