Θ. Σκυλακάκης: Αν πάμε με πανδημία στο γ' τρίμηνο, θα υπονομευθεί η ανάκαμψη

Θ. Σκυλακάκης: Αν πάμε με πανδημία στο γ' τρίμηνο, θα υπονομευθεί η ανάκαμψη

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους επόμενους μήνες εφόσον συνεχιστεί η πανδημία και μαζί της τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, περιέγραψε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης. «Δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία, είμαστε πολύ μακριά από οτιδήποτε τέτοιο, όμως θα υπονομεύουμε την ανάκαμψη η οποία θα έρθει», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι -με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης- δε θα έρθουν νέα μνημόνια, καθώς το βασικό είναι να γίνει προσεκτική διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όπως εξήγησε με τη βοήθεια των εμβολίων «δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία».

«Δεν είμαστε ταπί, γιατί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με εξατομικευμένα μέτρα», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και τόνισε ότι η επόμενη φάση των μέτρων θα είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε, ακόμα, ότι την περίοδο της πανδημίας ιδιώτες και επιχειρήσεις κατέθεσαν 15 επιπλέον δισ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως υπάρχουν προϊόντα με εποχικότητα και αν μείνουν ως απόθεμα θα χάσουν την άξια τους, κάτι που απειλεί να δημιουργήσει δευτερογενή κρίση όταν ανοίξει η οικονομία.

Απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο, δήλωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα καταβληθεί το ενοίκιο του Νοεμβρίου και με την καταβολή του θα έχουν λυθεί όλα τα διαχειριστικά ζητήματα και μετά η κατάσταση με τις καταβολές θα ομαλοποιηθεί.

Όσον αφορά στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, επισήμανε ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους αξιολογητές, σημείωσε ωστόσο ότι η επόμενη μέρα θα φέρει και την επάνοδο κάποιων στόχων.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μία κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το υπουργείο Εργασίας και θα έχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο όπως τα στοιχειά του και την ώρα εισόδου και εξόδου και του πραγματικού ωραρίου.

Τέλος, για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι βοηθά πολύ περισσότερο αυτούς που δηλώνουν τον πραγματικό τους τζίρο.