Θ. Δημόπουλος: Εντός των τειχών ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού

Θ. Δημόπουλος: Εντός των τειχών ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα, ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί καθώς «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο, εξού και προκύπτει το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5-2 μέτρα».

Σημείωσε ακόμη πως ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν, «αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά».

Ο κ. Δημόπουλος, σχολιάζοντας το ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων, ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά αυτό, όπως είπε, θα βοηθήσει σε ορισμένο βαθμό. 

Επιπλέον τόνισε για την ανοσία της αγέλης πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων αντισώματα στον κορονοιο είναι κάτω από 1%. Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα. Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο. Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης. Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.