8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Τετ α τετ Μπάιντεν - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, τι περιμένει η Αθήνα από το ταξίδι

Τετ α τετ Μπάιντεν - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, τι περιμένει η Αθήνα από το ταξίδι

Με ενισχυμένο το προφίλ της Ελλάδας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Τζον Μπάιντεν. Το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (τοπική ώρα) θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο σε μία χρονική συγκυρία όπου ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρεθεί το ενεργειακό ζήτημα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη άλλωστε στην Αθήνα της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, εκφράστηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη, κάτι που αναμφίβολα θα δώσει την δική του "πινελιά" την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον .

Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσφατη επανεργοποίηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια, στοιχείο που αποδεικνύει την στήριξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και τα ελληνοτουρκικά , καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λέει να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο. Παρόλαυτα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός δε θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ ως ο ηγέτης μιας χώρας που απλώς πάει σε μία παγκόσμια δύναμη για να παραπονεθεί για την "συμπεριφορά" του γείτονα του.

Αντιθέτως, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή, ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον ως ο πρωθυπουργός μιας ισχυρής και αξιόπιστης χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός από την επίσκεψη του στο γραφείο του Αμερικάνου Προέδρου , αυτό που θα χαρακτηρίσει το ταξίδι στις ΗΠΑ θα είναι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις 11 το πρωί της 17ης Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Μια ακόμα απόδειξη της απολύτως υποστηρικτικής στάσης των ΗΠΑ στη χώρα μας . Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είναι εξίσου σημαντική, μια και το Κογκρέσο είναι αυτό που αποφασίζει για την αγορά από την Τουρκία ή όχι των F-16.