Τέσσερα ακόμα εμβόλια στη μάχη κατά του κορονοϊού
Novavax, Curevac, Sinovac, Sinopharm

Τέσσερα ακόμα εμβόλια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Αναμένοντας την απόφαση του FDA για το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα εμβόλια αυτής της κατηγορίας (AstraZeneca και J & J) που έχουν αδενοϊό ως ιικό φορέα, η συγκυρία είναι κατάλληλη, για να κάνουμε μια ανασκόπηση στις υπόλοιπες ερευνητικές προσπάθειες οι οποίες είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως και στα 4 covid εμβόλια Novavax, Curevac, Sinovac και Sinopharm, από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κίνα, που αναμένουν έγκριση από τις Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να προστεθούν (και) στην Ευρωπαϊκή φαρέτρα.

Το 3ο πολυαναμενόμενο mRNA εμβόλιο έρχεται με τον αέρα του νικητή

Μια από τις πιο δυνατές αναμενόμενες αφίξεις έρχεται από το Τίμπινγκεν της Γερμανίας και την εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, πρωτοπόρο στην τεχνολογία RNA. Το εμβόλιο της CureVac ανήκει στη κατηγορία των mRNA εμβολίων και όπως εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρίας Ίνγκμαρ Χορ, τα εμβόλια με νουκλεϊκό οξύ περιέχουν έναν «εντολέα» που παρακινεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού να φτιάξουν εκείνα τα αντισώματα που θα μας προστατεύσουν από τον κορονοϊό.

Στην ίδια λογική βασίζονται τα εμβόλια της Pfizer/BionTech και της Moderna, που μετά τον πρόσφατο «ντόρο» με τις θρομβώσεις και την ανησυχία που δημιουργήθηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, έχουν αναδειχθεί ως τα πλέον ασφαλή. Μιλώντας για τον θόρυβο που έχει προκληθεί με τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης στους φλεβικούς κόλπους του εγκεφάλου μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια που περιέχουν αδενοϊό σαν ιικό φορέα, ο Ίνγκμαρ Χορ απαντά πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Θεωρεί μάλιστα ότι οι αμφιβολίες έχουν μία λογική βάση, γιατί η ταχύτητα με την οποία προετοιμάστηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού προκαλεί ίσως κάποια ερωτηματικά.

Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η αυτή η ταχύτητα δεν οφείλεται σε προχειρότητα, σημειώνοντας: «Η τεχνολογία που διαθέτουμε είναι πολύ καλή και λειτουργεί πολύ γρήγορα. Μπορούμε εύκολα να αρχίσουμε τη μαζική παραγωγή, δεν απαιτείται κάποια κυτταροκαλλιέργεια, δεν χρειάζεται να επωάσουμε κάποιο ωάριο, όπως συμβαίνει με το αντιγριππικό εμβόλιο, εδώ όλα γίνονται με τεχνητό τρόπο. Αυτή είναι η εξήγηση για την ταχύτητα και όχι ότι η επιστήμη δεν επιδεικνύει την απαραίτητη επιμέλεια...»

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, που δρα όπως το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β

H αμερικανική εταιρεία Novavax με έδρα το Μέριλαντ έχει αναπτύξει ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που ονομάζεται NVX 2373, το οποίο προκαλεί ανοσιακή απάντηση με πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων στις κλινικές μελέτες. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96 % έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού 86% απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη και 49% απέναντι στη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Για να αναπτύξουν το εμβόλιο τους οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα τροποποιημένο γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδα, εισήγαγαν το γονίδιο σε έναν ιικό φορέα, τον άφησαν να μολύνει κύτταρα και παρήγαγαν πρωτεΐνες-ακίδα οι οποίες αυτόματα συνενώνονται για να φτιάξουν ακίδες όπως ακριβώς γίνεται και στην επιφάνεια του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές απομόνωσαν τις πρωτεΐνες-ακίδα από το κύτταρο του ξενιστή και τις ενσωμάτωσαν σε νανοσωματίδια, που μιμούνται την μοριακή δομή του κορονοϊού, αλλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν ούτε να προκαλέσουν λοίμωξη Covid. Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή που έχουν ακολουθήσει εδώ και δεκαετίες άλλοι ερευνητές προκειμένου να αναπτύξουν το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β που κάνουμε στα παιδιά μας.

Οι δύο κινέζικες υποψηφιότητες για την εμβολιαστική φαρέτρα, που χορηγούνται ήδη σε τρίτες χώρες

Δύο είναι τα εμβόλια κινεζικής προέλευσης, το Sinopharm και το Sinovac, με το δεύτερο να χορηγείται ήδη σε τρίτες χώρες όπως η Βραζιλία. Για τις δύο κινέζικες υποψηφιότητες, οι «κατασκευαστές» τους παρουσίασαν στοιχεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας στην Στρατηγική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Alejandro Cravioto εκτιμά ότι τα σκευάσματα των κινέζικων φαρμακοβιομηχανιών θα λάβουνε έγκριση από τον ΠΟΥ στα τέλη Απριλίου.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή φανερώνουν ότι τα δεδομένα αποτελεσματικότητας συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει θέσει κατώτατο όριο για την αποτελεσματικότητα των covid εμβολίων τουλάχιστον 50%, κι επιθυμητό ποσοστό το 70% και άνω, μαζί με δεδομένα ασφαλείας που να επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια δεν βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό με την χορήγησή τους.

.