7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Τέλος οι μεικτοί χώροι για ανεμβολίαστους σε νομούς με πολλά κρούσματα

Τέλος οι μεικτοί χώροι για ανεμβολίαστους σε νομούς με πολλά κρούσματα
Eurokinissi

Είσοδος μόνο σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα επιτρέπεται στους χώρους ψυχαγωγίας σε εκείνους τους νομούς όπου θα καταγράφεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Εφόσον φτάσουμε εκεί, οι επιχειρήσεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, θα υποχρεωθούν να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Στους νομούς αυτούς οι μεικτοί χώροι θα καταργηθούν ως ένα αντικίνητρο στους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κινείται στη λογική των οριζόντιων μέτρων του παρελθόντος, σύμφωνα με τα οποία οι νομοί που παρουσίαζαν αύξηση, έμπαιναν σε αυστηρό περιορισμό. Αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν. Τη θέση του, εφόσον απαιτηθεί, θα πάρουν πιο στοχευμένοι περιορισμοί, όπως οι παραπάνω, με διαχωριστική γραμμή, αυτή του εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ειλημμένη για τη κυβέρνηση η  απόφαση να μην προχωρήσει σε γενικευμένα οριζόντια lock down , όπως έγινε την περασμένη άνοιξη, ακόμα και αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά εξαιτίας της νέας μετάλλαξης «Δέλτα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» δεν έδειξε διατεθειμένος να υιοθετήσει λογικές και τακτικές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα και είχαν αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονομία της χώρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα επιβαρυνθεί εκ νέου και η μετάλλαξη κυριαρχήσει τότε τα όποια νέα μέτρα θα έχουν ένα και μόνο κριτήριο: Αυτό του εμβολιασμού.

Στην κυβέρνηση μπορεί να λένε όχι στα γενικά lock down, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν προετοιμάζονται  για όλα τα ενδεχόμενα. Η επιδημιολογική άλλωστε κατάσταση όπως αυτή διαγράφεται, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για το ποιά μπορεί να είναι τα μετρά που θα παρθούν σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων.

Έπειτα από πολύωρες συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στην άποψη ότι οι όποιες στοχευμένες κινήσεις από εδώ και στο εξής θα αφορούν αποκλειστικά σε όλους όσοι επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και όχι σε αυτούς  που μετείχαν. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η πίεση προς τους ανεμβολίαστους  προκειμένου να χτιστεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας. 

Κανείς πάντως στην κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεση του να προτάξει την πειθώ και όχι την επιβολή μέτρων προκειμένου να ενισχύσουν την αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πειθώ που αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους αντιεμβολιαστές. Βεβαίως ακόμα και αυτή η προσπάθεια έχει τα όρια της που στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να τα εξαντλήσουν.