Τα τρία νέα μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Τα τρία νέα μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Τρία νέα μέτρα για την περαιτέρω στήριξη της κοινωνικής συνοχής και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων προανήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα βασικά είδη κατανάλωσης. Πρόκειται για έκτακτη καταβολή μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε ΑμεΑ.

«Συμπληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική απέναντι στη συγκυρία. Απαντάμε στη βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών χωρίς σε καμία περίπτωση να βγαίνουμε από τη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων. Και ταυτόχρονα ενισχύουμε λελογισμένα συμπολίτες μας χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Επισήμανε, δε, πως με αυτό τον τρόπο προχωράμε με συνοχή και προοπτική και ζήτησε, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε και με πολλά μέτρα στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, δίνεται έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Αναλυτικότερα για τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής:

Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα αναμένεται να λάβουν περίπου 100.000 υγειονομικοί και το κόστος ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους ευάλωτους συνταξιούχους:

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη και θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Το μέτρο αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια και το κόστος ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ΑμεΑ:

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν  επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. 
Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. 

Το συνολικό κόστος των παροχών ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ.