Τα σενάρια του υπ. Παιδείας για σχολεία και Πανελλαδικές

Τα σενάρια του υπ. Παιδείας για σχολεία και Πανελλαδικές

Τα σενάρια για την ημερομηνία και τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών αλλά και το άνοιγμα των σχολείων μελετάει το υπουργείο Παιδείας. Για τις Πανελλαδικές, που αποτελούν προτεραιότητα, στόχος είναι να ξεκινήσουν πιθανότατα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

«Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου» ανέφερε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες» πρόσθεσε στον Σκάι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα σχολεία, που η απαγόρευση λειτουργίας τους ισχύει μέχρι τις 10 Μαΐου, θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά. Μετά το μέσα του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα η λειτουργία των τάξεων της Γ’ Λυκείου. Προς τα μέσα Μαΐου τοποθέτησε την επαναλειτουργία των σχολείων και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και μεταξύ των ειδικών συμβούλων της κυβέρνησης, Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας στον Σκάι δεδομένη την έναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου καθώς όπως είπε και αυτός η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών είναι προτεραιότητα.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η επιστροφή των μαθητών στις μικρότερες τάξεις, αν και αποτελεί «ένδειξη ευρυθμίας του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα». Σε κάθε περίπτωση για την επαναλειτουργία των σχολείων έστω σε πρώτη φάση για την Γ’ Λυκείου θα ληφθούν ειδικά μέτρα και εξετάζεται ακόμη και η μείωση των μαθητών ανά τάξη.

Όπως σημείωσε και η κυρία Κεραμέως, θα δοθούν αυστηρές οδηγίες που θα έχουν να κάνουν με την απολύμανση χώρων, τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής (τοποθέτηση αντισηπτικών στις αίθουσες), πρόβλεψη για τον συγχρωτισμό σε αίθουσες κ.α. «Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική» επεσήμανε.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου σύμφωνα τις σκέψεις στο υπουργείο Παιδείας θα παρακολουθούν όταν ανοίξουν τα σχολεία μόνον τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Υπό εξέταση είναι ο τρόπος διενέργειας των Πανελλαδικών. Ειδικότερα, εξετάζεται πόσοι υποψήφιοι θα είναι σε κάθε τάξη και πόσα εξεταστικά κέντρα θα απαιτηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και αίθουσες γυμνασίων ή άλλες δομές για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παράλληλα, ζητούμενο στην περίπτωση μείωσης των υποψηφίων ανά εξεταστικό κέντρο είναι η εξεύρεση μεγαλύτερου αριθμού επιτηρητών. Στο σχεδιασμό μελετάται να πάρουν μέρος και πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ακόμη και δάσκαλοι, ενώ ακόμη συζητείται εάν θα τεθεί όριο στην ηλικία των επιτηρητών και εάν θα χρησιμοποιηθούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ένα άλλο ερωτηματικό, που καλείται να απαντήσει το υπουργείο είναι η διαδικασία συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που μέχρι πρότινος γινόταν σε ειδικό χώρο την προηγούμενη ημέρα από την εξέταση κάθε μαθήματος, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των βαθμολογικών κέντρων.