Τα ορόσημα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Τα ορόσημα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Μικρά αλλά σταθερά είναι πλέον τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών επιτρέπει την υιοθέτηση περισσότερων βαθμών ελευθερίας. Έτσι, αύριο 29 Απριλίου καθίστανται πλέον ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ανοίγει μετά από μήνες η εστίαση ενώ η υποχρωτική αποστολή SMS θα καταργηθεί στις 15 του ίδιου μήνα, μαζί με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακίνησεων. 

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα θα κλείνουν τo αργότερο στις 10.45 και οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια τους έως τις 11.00. Συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. 

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα θα γίνει με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς, παραμένει - έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων - η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση. 

Στη συνέχεια υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα και είναι τα εξής: 

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:

Η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.