Τα «ορφανά» κρούσματα σημαίνουν συναγερμό, μέτρα για να προλάβουμε το 2ο κύμα

Τα «ορφανά» κρούσματα σημαίνουν συναγερμό, μέτρα για να προλάβουμε το 2ο κύμα

Στις εστίες διασποράς ανά την χώρα, στα ορφανά κρούσματα, τους φορείς χωρίς συμπτώματα και τα σύνορα, τόσο τα χερσαία, όσο και τα αεροδρόμια, έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, γνωρίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Τόσο γιατί θα ενταθούν οι μετακινήσεις προς τουριστικές περιοχές από Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, όσο και γιατί ανοίγουν σύντομα νέοι προορισμοί και συγκεκριμένα από αύριο με Βρετανία, από 22 Ιουλίου με Σουηδία και στα τέλη του μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, πιθανότατα και με ΗΠΑ. Τα αρκετά περιστατικά από βαλκανικές χώρες που έχουν βρεθεί θετικά σε ελέγχους, η εκτίμηση ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα εισαγόμενα κρούσματα μπορεί και να ξεπεράσουν τα 1.000 στα τέλη Αυγούστου, μαζί με την ανησυχία για τα "ορφανά" κρούσματα, ενισχύουν τα σενάρια για πιθανά τοπικά lockdowns, αφού το γενικευμένο εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ξανά.

"Αντίδοτα" πολλά στο άνοιγμα των συνόρων δεν υπάρχουν. Είναι γνωστά, δοκιμασμένα και μετρημένα, γεγονός που εξηγεί και την ανησυχία των αρχών στο σενάριο που η κατάσταση ξεφύγει. Αφορούν την εντατικοποίηση των ελέγχων με τη διενέργεια τεστ στα σύνορα και τις πύλες εισόδου στη χώρα, που σημαίνει ότι όσοι διαπιστώνονται θετικοί, μπαίνουν σε καραντίνα, τα πρόστιμα όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, μαζί με την απαγόρευση των πανηγυριών (δεν επιτρέπονται ως το τέλος του μήνα) και τήρηση των κανόνων υγιεινής, οι οποίοι όμως μέχρι τώρα δεν τηρούνται, με την ελπίδα ότι όλα αυτά μαζί θα εμποδίσουν να χάσουμε αυτό που κερδίσαμε τους προηγούμενους μήνες.

Ενας παράγοντας συνεχίζει να ανησυχεί εξαιρετικά τους ειδικούς. Τα κρούσματα  για τα οποία δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική τους συσχέτιση με γνωστή πηγή, τα λεγόμενα "ορφανά". Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 74 τέτοια μη ιχνηλατίσιμα κρούσματα, όμως ευτυχώς αυτά δεν λειτουργούν σωρευτικά. Για παράδειγμα χθες ήταν μόλις ένα το "ορφανό" κρούσμα, ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες που προηγήθηκαν, δεν καταγράφηκε συστηματική και συνεχής άνοδος των κρουσμάτων αυτών, ώστε να δημιουργείται ανησυχία για διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Πιο εύκολα στα χωριά

Σύμφωνα με όσα λέει στο Liberal.gr ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, προς ώρας τα υπάρχοντα κρούσματα εντοπίζονται σε συγκεκριμένες εστίες και όχι στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι προτιμότερο, όπως λέει, τα "ορφανά" κρούσματα να βρίσκονται σε χωριά, παρά σε πόλεις, εξαιτίας της μεγαλύτερης σύνδεσης του πληθυσμού στις μικρές τοπικές κοινωνίες, γεγονός που επιτρέπει εκτιμήσεις ότι ο ιός κινείται σε συγκεκριμένες περιοχές. Οταν αντίθετα αυτό συμβαίνει στις πόλεις, τότε η σωρεία κρουσμάτων χωρίς δυνατότητα ιχνηλάτησης σημαίνει και ευρύτερη διασπορά, η οποία υποδεικνύει την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων.

Παράγοντες του ΕΟΔΥ, για το ίδιο θέμα επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν πολλά μαζικά κρούσματα σε μια περιοχή, έστω κι αν  πρόκειται για "ορφανά", παρά αυτά να είναι σποραδικά και διάχυτα σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Υπόγεια» μετάδοση

Οι ίδιοι παράγοντες, σημείωναν πως σημαντικό ρόλο παίζουν και τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί υποεκτιμούν κάποια ήπια συμπτώματα, όπως ένας μικρός πονοκέφαλος, είτε γιατί δεν έχουν συμπτώματα, παρ' ότι έχουν κολλήσει. Ακριβως επειδή δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό, τα άτομα αυτά, δεν έχουν λόγο να αυτοπεριορίζονται και κυκλοφορούν χωρίς να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών).

Με τον τρόπο αυτό, η νόσος μεταδίδεται σιωπηλά, χωρίς να είναι αναγνωρίσιμη η αιτία διασποράς. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξάλλου, βλέπουμε την επέκτασή της σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και τελευταία στην αμερικανική ήπειρο η οποία και παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας.

Στη χώρα μας, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν οι πολίτες με την τήρηση των μέτρων προστασίας, με τα οποία η νόσος μπορεί να ανακοπεί σε σημαντικό βαθμό.

Ο ΠΟΥ

Το θέμα της αναζωπύρωσης της νόσου σε ολόκληρη την Ευρώπη, απασχολεί και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού επεσήμανε χθες ότι ο πλανήτης πλέον χωρίζεται σε 4 κατηγορίες χωρών:

- Οσες κατάφεραν να καταστείλουν τη νόσο και παραμένουν σε ετοιμότητα, εντοπίζοντας και απομονώνοντας τα νέα κρούσματα, προκειμένου να διατηρούν τον έλεγχο της πανδημίας στο εσωτερικό τους,

- Αυτές που μετά από μια μεγάλη επιβάρυνση -όπως στην Ευρώπη - κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία και τώρα σταδιακά ανοίγουν τις οικονομίες τους, 

- Εκείνες που έχουν χάσει το πλεονέκτημά τους έναντι του ιού, βλέπουν επικίνδυνη άνοδο των νέων περιστατικών, με τα νοσοκομεία τους να γεμίζουν, και δεν εφαρμόζουν τα διαθέσιμα μέτρα δημόσιας υγείας παρότι γνωρίζουν ότι αποδίδουν και

- Και τις χώρες που βρίσκονται σε έντονη φάση μεταδοτικότητας της νόσου, όπως συμβαίνει στην Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Τόνισε επίσης ότι με τα υπάρχοντα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουμε στα χέρια μας, η κατάσταση μπορεί πάντα να αναστραφεί.

Στην Ευρώπη

Ιδίως για τις χώρες της Ευρώπης, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου για την COVID - 19, δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δεδομένου πλέον ότι διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να δρουν άμεσα για την καταστολή κάθε καινούριου θύλακα της νόσου στο εσωτερικό τους.

Στόχος είναι τα περιοριστικά μέτρα που θα λαμβάνονται, να βρίσκονται στο χαμηλότερο τοπικό διοικητικό επίπεδο προκειμένου η επιβάρυνση των πολιτών να είναι η ελάχιστη, ώστε να διασφαλίζεται και η εμπιστοσύνη και συμμόρφωση του πληθυσμού.